Promocija knjige Velida Đekića, H8 i Ljetno

Promocija knjige Velida Đekića, H8 i Ljetno

Program

U ponedjeljak, 1. lipnja u 20 sati održava se promocija knjige Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka: Iz povijesti propagandnog elana Art-kina Croatia, pomalo i u ostalim riječkim kinematografima Velida Đekića. Knjiga, u izdanju Art-kina, posvećena je specifičnoj dimenziji filmske dvorane u kojoj danas djeluje Art-kino, a prema riječima autora, u pitanju je propagandna sastavnica ovdašnjega kinematografskog života, gdjekad više nego ogoljena, koja se proteže manje-više cjelokupnom poviješću dvorane, dijelom i ostalih gradskih kina. U razgovoru će, uz autora, sudjelovati i filmski kritičar Dragan Rubeša i kroatist Saša Stanić

Knjiga je dio programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Nakon promocije, u 21 sat i 30 minuta u Ljetnom Art-kinu prikazat će se jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova – H-8 Nikole Tanhofera. Na festivalu u Puli 1958. film je nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film, nagradama za režiju i scenarij te za epizodne uloge (Antun Vrdoljak i Mia Oremović). Film se prikazuje u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Jadran filmom. Ulaz na program, kojim se otvara nova sezona Ljetnog Art-kina, slobodan je uz obaveznu prethodnu rezervaciju.

Ovog je proljeća Art-kino objavilo knjigu riječkog publicista Velida Đekića Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka posvećenu specifičnoj dimenziju filmske dvorane u kojoj danas djeluje Art-kino Croatia. Riječ je o propagandnoj sastavnici ovdašnjega kinematografskog života, gdjekad više nego ogoljenoj, koja se proteže manje-više cjelokupnom poviješću dvorane, dijelom i ostalih gradskih kina. Takva, propagandna prikazivačka politika dvorane išla je očekivano ukorak s turbulentnim promjenama u riječkoj društvenoj i političkoj svakodnevici 20. stoljeća. Knjiga u završnici ne propušta zabilježiti današnji odmak Art-kina od jučerašnjih propagandnih praksi, što je tim važnije znamo li kako je ono jedino preostalo gradsko kino u Rijeci. Utemeljena na uvidu u filmski repertoar dvorane, redovito objavljivan u lokalnom tisku u doba više država koje su vladale Rijekom, knjiga donosi zaokružen i živopisan pogled na spoj riječke kinematografske scene s društvenom i političkom zbiljom proteklih vremena. Nipošto nije zaboravljena ni pozicija običnih građana, kojima je film bio uistinu omiljena razonoda.Knjiga Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka objavljena je u sklopu programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, a njeno službeno predstavljanje održat će se povodom otvaranja ovogodišnjeg Ljetnog Art-kina, 1. lipnja u 20 sati u dvorištu Kapucinskog samostana Gospe Lurdske.