Kino umjetnica - Žena u ogledalu

Kino umjetnica - Žena u ogledalu

Program

Kino umjetnica komplementaran je filmski i video program zamišljen kao popratni program uz izložbu Vidljive, koja se realizira od 15. prosinca 2023. do 6. veljače 2024. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, kao projekt međumuzejske suradnje pet muzeja (MSU Zagreb, MMSU Rijeka, Galerija umjetnina Split, Umjetnička galerija Dubrovnik, Muzej likovnih umjetnosti Osijek). Izložba predstavlja pregled recentnog stvaralaštva umjetnica, kako bi se osvijestila nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću umjetnica u muzejskim kolekcijama i izložbenim programima. Produkcija autorica obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te predstavlja više od devedeset autorica, a plod je istraživanja zastupljenosti umjetnica u umjetničkim zbirkama muzejskih institucija. Ujedno predstavlja određene aspekte i mapiranje suvremene umjetničke prakse autorica u Hrvatskoj.

Program projekcija Kino umjetnica izvodi se u obliku dislociranog dispozitiva iz muzejske bijele kocke u kino dvoranu ili black box, kako bi dodatno proširio kontekst i usmjerio fokus prema bogatoj i raznolikoj audiovizualnoj produkciji umjetnica koja se formira upravo u međuprostoru suvremene umjetnosti i filma. Obuhvaća dva programa Topografije, prostori, praznine (MMSU 16. 12) i Žena u ogledalu (Art-kino 19. 12).

U sklopu programa Žena u ogledalu prikazat će se tri filma Mačka je uvijek ženska u režiji Martine Meštrović, Carolee, Barbara & Gunvor autorice Lynne Sachs te Žena u ogledalu  Jagode Kaloper.

featured

15

Priscilla

19:00

Priscilla

director: Sofia Coppola, Italija, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 113 min.

12

Ekskurzija

21:15

Ekskurzija

director: Una Gunjak, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška, Katar, 2023.
feature film 93 min.