Branko Bauer

Zimovanje u Jakobsfeldu

Jugoslavija, 1975., 108 min.

Zimovanje u Jakobsfeldu

Summary

Radnja filma smještena je u Vojvodinu za vrijeme 2. svjetskog rata. Glavni junaci su Milan (Slavko Štimac) i Raša (Svetislav Goncić), dječaci koji su se pridružili partizanima, ali ih oni tijekom zime šalju natrag svojim kućama. Na putu se Raša razboli pa su dječaci prisiljeni skloniti se u jedno banatsko folksdojčersko selo gdje se Milan po skrivećki brine za njega, preživljavajući tako što se pod lažnim imenom zaposli kao sluga kod bogatog gazde Jakoba Jericha (Slobodan Perović) koji s vremenom prema dječaku razvije roditeljski odnos.

Snimivši za RTBeograd vrlo uspješnu seriju Salaš u Malom Ritu (trinaest epizoda, 1976.), Bauer se iz vrlo pragmatičnih razloga odlučio od snimljenog materijala montirati dva filma od kojih je Zimovanje u Jakobsfeldu napravljen prvi, a nakon njegovog uspjeha i drugi film, nazvan prema istoimenoj seriji koja je pak nastala prema istoimenoj knjizi Arsena Diklića. Serijom se režiser vratio svojim filmskim počecima koje je započeo s filmovima za djecu, premda se u ovom slučaju ne radi o pustolovnom, već ratnom žanru u kojem dječaci fungiraju kao glavni protagonisti i pokretači radnje kadri suprotstaviti se arhetipskom neprijatelju jugoslavenskog ratnog filma – inteligentnom Nijemcu. Film je na festivalu u Puli 1975. godine nagrađen Velikom srebrnom arenom za drugi najbolji film, Zlatnom arenom za najbolji scenarij i nagradom publike Jelen koju je dodjeljivao tadašnji vrlo utjecajni tjednik VUS.

featured

Branko Bauer

Stoljetnicu rođenja jednog od najcjenjenijih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih redatelja Branka Bauera Art-kino će početkom → more

Branko Bauer

01.-05.12.2021.

Samo ljudi

Samo ljudi

Jugoslavija, 1957., director: Branko Bauer, feature film

Tri Ane

Tri Ane

Jugoslavija, 1959., director: Branko Bauer, feature film

No Screenings