Branko Bauer

Milioni na otoku

Jugoslavija, 1955., 97 min.

Milioni na otoku

Summary

Braća Mladen (Branko Belina) i Željko (Zlatko Lukman) s vršnjakom Ivicom (Igor Rogulja) na sportskoj prognozi osvoje milijun dinara koje odluče bez znanja roditelja potrošiti tijekom školskih ferija na Jadranskoj obali, snujući o kupovini broda i gusarenju, dok će im planove pokušati pomrsiti sitni kriminalci Tigar (Vlado Bačić) i Žuti (Relja Bašić). Na putu vlakom prema moru dječaci su, unatoč zauzimanju učiteljice Vere (Metka Gabrijelčič), prisiljeni zbog psa kojeg vode sa sobom, napustiti vlak, a na putu prema otoku slučajno nalete na dječaka Duška zvanog Žabac (Radovan Vučković), donedavnog pajdaša Tigra i Žutog.

Drugi Bauerov film i prva suradnja s Arsenom Diklićem, jugoslavenskim piscem i scenaristom koji je surađivao na većini njegovih filmova (Ne okreći se sine, Samo ljudi, Tri Ane, Salaš u Malom Ritu…). Nakon debitantskog Sinjeg galeba, redatelj se i ovim pustolovnim filmom u kojem su glavni junaci djeca potvrdio kao vrsni žanrovski autor sklon klasičnom fabularnom stilu kojemu je glavni cilj nenametljivim režijskim postupcima izložiti jasno oblikovanu priču koja plijeni pažnju svojom atraktivnošću radnje (jasno, za onodobnu publiku koja je navikla da joj se na repertoaru nude filmovi izrazito socrealističke tematike ovi su filmovi bili novina). U ulozi Vere našla se onodobna popularna slovenska glumica Metka Gabrijelčič (Vesna, Ne čakaj na maj), a svoj prvi glumački nastup na filmu ostvario je Relja Bašić.

featured

Branko Bauer

Stoljetnicu rođenja jednog od najcjenjenijih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih redatelja Branka Bauera Art-kino će početkom → more

Branko Bauer

01.-05.12.2021.

Samo ljudi

Samo ljudi

Jugoslavija, 1957., director: Branko Bauer, feature film

Tri Ane

Tri Ane

Jugoslavija, 1959., director: Branko Bauer, feature film

No Screenings