Mjesec frankofonije

Ženski odgovor

Riposte féministe, Francuska, 2022., 87 min.

Ženski odgovor

Summary

Mjesec frankofonije donosi film Ženski odgovor, priča koja govori o seksističkom uznemiravanju žena. Kako stoji u opisu ovog filma koji su režirale dvije žene Marie Perennes i Simon Depardon, riječ je o feminističkom pokretu koji se služi porukama kojima obljepljuju ulice Francuske, a koje pružaju podršku ženama koje trpe neki vid nasilja. Elise u Brestu, Alexia u Saint-Etienneu, Cecile u Compiegneu, Jill u Marseilleu… Ovo su tek četiri od tisuća mladih žena koje osuđuju seksističko nasilje, javno uznemiravanje i mačo agresiju kojoj su svakodnevno izložene. Noću, naoružane bijelim plahtama i crnom bojom, obljepljuju ulice porukama podrške žrtvama mizoginije i sloganima koji osuđuju femicid. Neke od njih feministkinje su s dugogodišnjom tradicijom, druge nikad prije nisu vodile ovakvu ili sličnu kampanju, ali sve su revoltirane protiv zlostavljanja koje je preplavilo njihove živote. Seksizam je posvuda… Ali i one su!

Festivals and awards

CANNES FILM FESTIVAL 2022 - Nominacije - Golden Eye (Marie Perennès, Simon Depardon), Queer Palm (Marie Perennès, Simon Depardon)

featured

Mjesec frankofonije

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača i ovogodišnji program organizira u partnerstvu s Francuskim institutom u Hrvatskoj → more

21.-24.03.2023.

12

Linija

Linija

La ligne, Francuska/Belgija/Švicarska, 2022., director: Ursula Meier, feature film

Brzi i neustrašivi

16:00 Dječja kuća sinkronizirano

Brzi i neustrašivi

The Silk Road Rally, director: Ross Venokur, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ujedinjeni Arapski Emirati, 2023.
animated 93 min.

Family Program

Nikica: Kako je sve počelo

18:00 Dječja kuća

Nikica: Kako je sve počelo

Le petit Nicolas: Qu'est-ce qu'on attend pour être heureux?, director: Amandine Fredon, Benjamin Massoubre, Francuska, 2022.
animated 92 min.

Family Program