An evening with Aldo Paquola

Veliko žderanje

La Grande bouffe, Francuska, Italija, 1973., 135 min.

Veliko žderanje

Summary

Grupa muškaraca odlazi u vilu gdje odlučuju jesti do smrti.

Radnja ovog filma je bizarno jednostavna: četvorica sredovječnih prijatelja, koje glume česti Ferrerijevi suradnici, pilot Marcello (Mastroianni), TV producent Michel (Piccoli), vlasnik restorana i kuhar Ugo (Tognazzi) te sudac Philippe (Noiret) odlučuju se naći u sučevoj vili negdje u okolici Pariza gdje će gurmanski bančiti do smrti. Naravno, radi se o klasno svjesnoj odluci koja nepogrešivo bira formu orgije za svoj dekadentni oproštaj što, dakako, znači da u tom poduhvatu neće izostati žensko društvo.

Oko kamere redatelja, razvidno je to već iz ovih uvodnih rečenica, naklonjeno je provokaciji: likovi su fahovsko-simbolički predstavnici zasićenog društva, njihovo prežderavanje označava duhovnu ispraznost, ogromne količine hrane i pića bezobzirnu rastrošnost imućnih… Dakle, značenje filma, koji se na groteskan način pozabavio ljudskim porivima i tjelesnim funkcijama, naprosto ne može biti jednostavno jer su stavovi od početka sukobljeni, zbog čega je film na Canneskom festivalu od većine filmskih kritičara isprva bio napadnut da bi potom na istom tom festivalu dobio nagradu međunarodnog žirija kritičara (FIPRESCI), a od strane festivalske publike izviždan, pretpostavlja se, zato kako bi film postigao ogroman uspjeh u redovnoj distribuciji. Ispada, nekako, da sve ovisi s koje se strane platna film gleda, pa je isti nekome provokacija a drugome kritika, nekome puko vrijeđanje a drugome pak alegorija, opscenost ili travestija… Razloga je dovoljno za oboje.

Inače, filmofilska trivija za ovaj film navodi sljedeći podatak: Cahiers du cinéma je film, zbog svoje formalne srodnosti po tematskoj sličnosti obrade neuralgičnih točaka buržoaskog društva uvršten u svojevrsnu trilogiju zajedno s naslovima nastalima u istom razdoblju: Posljednji tango u Parizu (1972.) Bernarda Bertoluccija te Majka i prostitutka (1973.) Jeana Eustachea. Topla preporuka.

Festivals and awards

Cannes Film Festival 1973 - Nagrada FIPRESCI, nominacija za nagradu Palma d'Or / Golden Screen, Germany 1974 - Nagrada;

Director

Marco Ferreri

Italian screenwriter, actor and director. From the very beginning of his life, he was interested → more

Marco Ferreri

featured

An evening with Aldo Paquola

In honor of Aldo Paquola, this year's winner of the Croatian Society of Film Critics' "Vladimir Vuković Award for Lifetime Achievement", Art-kino is organizing a festive movie night dedicated to the great film critic from → more

An evening with Aldo Paquola

19.11.2019.

No Screenings