Spomenik

Monument, Hrvatska, 2015., 50 min.

Spomenik

Summary

“Spomenik” je poetsko-eksperimentalni dokumentarac, strukturiran kao niz od devet meditativnih ‘portreta’ masivnih betonskih spomenika koji su sagrađeni po za vrijem bivše SFRJ. Spomenici su prvobitno sagrađeni u sjećanje na žrtve fašizma u Drugome svjetskom ratu.

Tijekom ratova na Balkanu 1990ih uništeno je tisuće tih spomenika, koji su doživljavani kao monoliti napuštene komunističke ideologije. Pokušaj da se ti spomenici izbrišu polazna je točka ovoga filma, koji se bavi uvjetima i ‘životom’ te skupine spomenika.

Ističući neočekivanu krhkost tih monumentalnih građevina, redatelj stavlja ljudske pokušaje da se popravi njihovo značenje na pozadinu koja prikazuje sezonske promjene. U krajoliku koji je bio svjedok ciklusima traumi i prevrata, ovaj film prikazuje uspon i pad mnogih spomenika sagrađenih u sjećanje na događaje koji bi inače bili zaboravljeni.

Kao poetsko-eksperimentalni dokumentarac, “Spomenik” stvara egzistencijalnu pa čak i duhovnu rezonancu s političkim pitanjima, propitkujući istovremeno svrhu spomenika danas.

No Screenings