Smrt djevojčice sa žigicama

Hrvatska, 2023., 114 min.

15

Smrt djevojčice sa žigicama

Summary

Adaptacija romana Smrt djevojčice sa žigicama u svijet domaće kinematografije donosi punokrvnu krimi-dramu, žanrovski film kakav publika vezuje uz britansko i skandinavsko tlo, a koji unutar okvira hrvatskog filma djeluje svježe i primamljivo. Posebice ako se u jednadžbu uključi pitoreskna otočka sredina, rapska čakavica na kojoj se odvija veći dio filma te izvrsne riječke glumačke snage (Jelena Lopatić u glavnoj te Aleksandra Stojaković, Denis Brižić, Jasmin Mekić i Sanja Milardović u sporednim ulogama).

Riječka premijera filma održava se ususret 16. edicije Riječkog festivala autora i sajma knjiga Vrisak, što je izvrstan povod da se istog dana s početkom u 19:30 sati u atriju Art-kina održi predstavljanje novog izdanja Ferićeva prvog romana u kojem će sudjelovati glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina, riječki književnik i sveučilišni profesor Nikola Petković te sam autor romana, Zoran Ferić.

Novu filmsku sezonu Art-kino otvara u subotu, 9. rujna u 20 sati i 30 minuta premijerom nove domaće krimi-drame Smrt djevojčice sa žigicama Gorana Kulenovića, nastale prema istoimenom hit-romanu Zorana Ferića, nagrađivanog hrvatskog književnika koji svojim specifičnim bizarnim, grotesknim, morbidnim i crnohumornim stilom već dva desetljeća rado privlači domaće čitatelje.

Scenarij za filmsku adaptaciju Smrti djevojčice sa žigicama zajednički su pisali pisac Zoran Ferić i redatelj filma Goran Kulenović, tvorac hvaljenih domaćih TV-serija (Bitange i princeze, Crno-bijeli svijet) te filma Pjevajte nešto ljubavno, najgledanijeg domaćeg filma u kinima 2007. godine.

Crnohumorna priča o istrazi ubojstva lokalne prostitutke, rumunjske transseksualke Marillene, smještena na Rab u kasno ljeto ratne 1992. godine, ispričana je iz vizure naratora Fere, autorova alter ega, koji se nakon mnogo godina vraća u "malo misto" u kojem je proveo djetinjstvo i mladost kako bi nazočio pogrebu šestogodišnje kćeri svog prijatelja Globusa, umrle od leukemije. Fero se na otoku susreće sa starim prijateljima i znancima, nostalgično obilazi lokacije na kojima je doživio formativna iskustva, no kako je po struci patolog, biva uvučen u istragu o brutalnom ubojstvu prostitutke, poznate i kao djevojčica sa žigicama.

Veliki glumački ansambl predvode Ozren Grabarić, Goran Navojec i Jelena Lopatić, a uz njih se u filmu u važnijim ulogama javljaju i Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Jasmin Mekić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, Iva Babić, Aleksandra Stojaković, Sanja Milardović i mnogi drugi

Festivals and awards

Pulski filmski festival 2023.

Priča o leptiru

18:00 Dječja kuća sinkronizirano

Priča o leptiru

Butterfly Tale, director: Sophie Roy, Kanada, Njemačka, 2023.
animated 88 min.

Family Program

15

Priscilla

19:00

Priscilla

director: Sofia Coppola, Italija, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 113 min.

15

Scenarij iz snova

21:15

Scenarij iz snova

Dream Scenario, director: Kristoffer Borgli, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 102 min.