Accidental Luxuriance of the Translucent Watery Rebus

Hrvatska, 2020., 80 min.

Accidental Luxuriance of the Translucent Watery Rebus

Summary

Zagonetni, jer nadrealistički, naslov novog djela multimedijskog umjetnika Dalibora Barića animirano je eksperimentalni dugometražni film u kojem se, kažu kritičari, vizualno nadahnuto isprepliću tehnike kolaža i found footagea, solarizacije i rotoskopije, neiscrpnih kombinacija slike i značenja sa svjetovima Godarda i Robbea-Grilleta, Tarkovskog i Cronenberga, Raya Bradburyja i Ursule K. Le Guin, da ne nabrajamo dalje, a kojeg, da bi se bogatstvo vizualnih podražaja doživjelo u svojoj punini, treba obavezno vidjeti na velikom platnu. Film, sâm ga autor žanrovski određuje kao neuro-noir, svojevrsni je semiotički labirint u kojem je dokinut linearni, uzročno-posljedični tijek naracije, a gledatelju je prepušteno da sam popuni namjerne praznine u radnji koja prati likove Martina, zviždača i otpadnika od sistema koji mu želi zagorčati život, te Sare, konceptualne umjetnice, u čijem se društvu Martin pridružuje revolucionarnoj komuni na selu. No u trag im je ušla policija… u obliku inspektora Ambroza. Autor filma, pored režije i scenarija, potpisuje i animaciju, kompoziting, montažu i glazbu, dok su likove glasovno oblikovali glumci Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić.

Inače, Slučajna je raskoš… u 2021. godinu ušla s tri nominacije za prestižne nagrade iz svijeta animacije: Satellite, Annie i Oscar. Prvu nagradu dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy), drugu Međunarodno udruženje animiranoga filma (International Animated Film Society, ASIFA-Hollywood) te treću, dakako, Američka akademija filmske umjetnosti i znanosti (Academy of Motion Picture Arts and Sciences Awards).

Festivals and awards

Međunarodni filmski festival Novos Cinemas 2020. – posebno priznanje / Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju 2020. / Animafest Zagreb 2020. / Međunarodni filmski festival Lima Alterna 2020. / Međunarodni filmski festival u Bogoti 2020. / Međunarodni filmski festival u Solunu 2020. / Međunarodni festival animiranog filma u Bucheonu 2020. / Festival europskog filma u Sevilli 2020. / Filmski festival u Trstu 2021.

12

Zalagaonica

18:30

Zalagaonica

Lombard, director: Łukasz Kowalski, Poljska, 2022.
documentary 81 min.