Sjećanje na Abdulaha Sidrana

Sjećaš li se Dolly Bell?

Bosna i Hercegovina, 1981., 107 min.

Sjećaš li se Dolly Bell?

Summary

Bosanska svakodnevica 60-ih godina s rubova sarajevskih prigradskih mahala kojim s drugarima besciljno landra i Dino Zolj (Slavko Štimac), tinejdžer što nesigurnim, ali odlučnim koracima kroči u svoju zrelost. Nju on formira u odnosu prema autoritarnom i bolećivom ocu Mahu (Slobodan Aligrudić), koji redovno održava sastanke sa svojom osnovnom obiteljskom ćelijom i održava živim ideale komunističke utopije, drugovima Doma kulture Crni vrh, koji ga zadužuju da formira VIS sastav kako bi mladež odmaknuli od kriminala, te lokalnom kriminalcu Braci (Mirsad Zulić), koji mu pak na 'čuvanje' povjerava izvjesnu Dolly Bell (Ljiljana Blagojević), u koju će se, sukladno svojim razbuđenim hormonima, zaljubiti. Unatoč svim očekivanjima koja se pred njega stavljaju, Dino ne odustaje od svoje životne maksime: Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem.

Prvi igrani i cjelovečernji film redatelja Emira Kusturice, nagrađenim na Mostri Zlatnim lavom za prvi film (Lav budućnosti), ujedno je bila i prva suradnja s bosanskohercegovačkim piscem, pjesnikom, boemom i scenaristom Abdulahom Sidranom. Doduše, ona će potrajati još svega jedan film (Otac na službenom putu), ali će trajno ostati zapisana u povijesti ne samo jugoslavenske, već i svjetske kinematografije. Sam film u Kusturičinu opusu predstavlja fazu obilježenu 'realističkim' utjecajima, no s već jasnim sklonostima k formalizmu, a danas se navodi kao vjesnik novog bosanskog filma kojega je dobrim dijelom svojim scenarijima oblikovao upravo Sidran (Kuduz i Savršeni krug Ademira Kenovića te Praznik u Sarajevu Benjamina Filipovića).

Festivals and awards

VENECIJANSKI FILMSKI FESTIVAL 1981. - Nagrada Zlatni lav (Emir Kusturica), Nagrada AGIS (Emir Kusturica), Nagrada FIPRESCI (Emir Kusturica), Nagrada OCIC (Emir Kusturica) / PULSKI FILMSKI FESTIVAL 1981. - Zlatna arena za najbolji scenarij (Abdulah Sidran, Emir Kusturica) / MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL U SÃO PAULU 1982. - Nagrada kritičara (Emir Kusturica) / FILMSKI SUSRETI 1981. - Nagrada za najboljeg glumca (Slobodan Aligrudic)

featured

Sjećanje na Abdulaha Sidrana

Sjećaš li se Dolly Bell?

Bosanska svakodnevica 60-ih godina s rubova sarajevskih prigradskih mahala kojim s drugarima besciljno landra i Dino Zolj (Slavko Štimac), tinejdžer što nesigurnim, ali odlučnim koracima kroči u svoju zrelost. Nju on formira u odnosu prema → more

Sjećanje na Abdulaha Sidrana

No Screenings