Glazbena revija

Raspjevana ulica

Sing Street, Irska / Velika Britanija / Sjedinjene Američke Drž, 2016., 106 min.

Raspjevana ulica

Summary

Kada obitelj iz srednje klase postane prisiljena na skromniji život uslijed recesije u 80-im godinama prošlog stoljeća, njihov sin Connor (Ferida Walsh Peelo) morat će napustiti privatnu školu i preseliti se u javnu školu u centru Dublina. Usamljen je u školi - njegovi roditelji blizu su prekida - a jedini mu je prijatelj stariji brat (Jack Reynor) koji je opsjednut glazbom. Kada ugleda misterioznu djevojku na igralištu, poput mnogih prije njega koji su je željeli zavesti, zamoli je da glumi u videospotu njegova benda. Jedini je problem što tek mora naći članove benda i vlastiti glazbeni stil.

Iako je stidljivo prošao u kinima, feel good movie Sing Street redatelja i glazbenika Johna Carneyja, zaradio je nominaciju za Zlatni globus i više nego dobre (i zaslužene) kritike, pretvarajući ga u pravi filmski dragulj prohujale 2016. godine. Sineastu Carneyju, bivšem zagriženom basistu u grupi „The Frame“ i redatelju glazbenih spotova, muzika je svakako najvažnija sporedna stvar na svijetu, pa je ona nezaobilazni 'pokretni kotačić' i u njegova prethodna dva filma Once i Begin again koje je naša celuloidna publika popratila sa simpatijama, a nisu ih zaobišli ni festivalski 'plus bodovi'.  U romantičnoj mjuzikl-drami Sing Street Carney se vraća u rodni Dublin i snima toplu priču o odrastanju i potrazi za identitetom, s plesnom glazbom ludih 80-ih u pozadini, kao posveti strasti koja može otvoriti put boljem životu. Iako je petnaestogodišnji Conor u 'mučnim' tinejdžerskim godinama (rastava roditelja, prelazak u kršćansku školu zbog manjka novca), 'sve zbog jedne djevojke' moment motivira ga da osnuje vlastiti bend i ne odustane od sna da jednog dana 'pobjegne ' u London i ostvari karijeru. Dok on i njegovi dečki žare i pale pozornicom (pjesme Drive it Like you Stole It, Brown Shoes, The Riddle of the Model, ima ih na Youtubeu), presudan je njegov odnos sa starijim bratom (blistava uloga Jacka Reynora) koji mu je oslonac i učitelj, koji ga uvjeri da ne može prašiti muziku poput Phila Collinsa jer se nijedna cura neće zacopati u njega. Sing Street pršti nevjerojatno pozitivnom energijom i film je kao i bezvremenska igra Monopoly - za sve od 7 do 77.

Festivals and awards

Atlanta Film Critics Society Awards 2016 - Najbolja pjesma ("Drive It Like You Stole It") / Awards Circuit Community Awards 2016 - Počasni pomen / Chlotrudis Awards 2017 - Najbolje korištenje glazbe u filmu / Denver Film Critics Society 2017 - Najbolji glazbeni broj ("Drive It Like You Stole It") / Dublin Film Critics Circle Awards 2016 - Najbolji irski film (2. mjesto) / Irish Film and Television Awards 2016 - Najbolji glumac u sporednoj ulozi (Jack Reynor) / Nashville Film Festival 2016 - Najboja originalna pjesma, Nagrada publike za posebnu prezentaciju / National Board of Review, USA 2016 - Top 10 neovisnih filmova / Phoenix Film Critics Society Awards 2016 - Najbolji zanemareni film godine / San Diego Film Critics Society Awards 2016 - Najbolje korištenje glazbe u filmu / Sofia International Film Festival 2017 - Nagrada publike za najbolji strani film / St. Louis Film Critics Association, US 2016 - Najbolja filmska glazba;

featured

Glazbena revija

Na svijetu nema ništa gore od loše muzike

I u Rijeci će groznica glazbenih filmova koja donosi kvartet respektabilnih naslova: Gimme Danger film kultnog → more

Glazbena revija

08.-25.05.2017.

15

Prije svega Miles

Prije svega Miles

Miles Ahead, Sjedinjene Američke Države, 2015., director: Steven Baigelman, Don Cheadle, feature film

15

Priscilla

19:00

Priscilla

director: Sofia Coppola, Italija, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 113 min.

12

Ekskurzija

21:15

Ekskurzija

director: Una Gunjak, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška, Katar, 2023.
feature film 93 min.