Prvi čovjek

First Man, Sjedinjene Američke Države, 2018., 141 min.

12

Prvi čovjek

Summary

Biografska drama redatelja Damiena Chazellea, snimljena prema knjizi Jamesa Hansena i u scenarističkoj adaptaciji Oscarovca Josha Singera (Spotlight), na velike ekrane donosi jedan od najznačajnijih djelića povijesti napretka znanosti i čovječanstva uopće.

Prvi čovjek najvećih filmskih romansi današnjice, Ryan Gosling u glavnoj ulozi i za njega nekarakterističnom tematskom izletu, sada postaje prvi čovjek na mjesecu. Kao svojevrsna kronika Armstrongovog života i karijere, film nas uvodi u zbivanja između 1961. i 1969., razdoblje pripreme i egzekucije jedne od najopasnijih misija u povijesti putovanja u svemir. U nizu NASA-inih projekata, jedan je u svjetskoj povijesti ostavio dubok trag. Uspješnim slijetanjem na mjesec 20. srpnja 1969. godine, astronaut Neil Armstrong postao je prvi čovjek čija je noga kročila na površinu mjeseca. U toj povijesnoj šetnji pridružio mu se Buzz Aldrin, dok je njihov kolega Michael Collins za to vrijeme orbitiratio oko mjeseca na komandom brodu.

Projekciji filma prethodit će javno predstavljanje projekta Moja filmska priča sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, a nakon projekcije uslijedit će kratko druženje u atriju Art-kina pri čemu će svi zainteresirani posjetitelji s navršenih 55 godina života imati priliku učlaniti se u novoosnovaniFilmski klub 54+.

No Screenings