Adaptacija. Čitanje filma #3

Osmi povjerenik

Hrvatska, 2018., 139 min.

15

Osmi povjerenik

Summary

Na otok Trećić, kako bi ga uklonili iz glavnog grada zbog skandala s prostitutkom koji bi mogao naštetiti njegovoj stranci pred izbore za gradonačelnika, stiže Siniša Mesjak (Frano Mašković), tipičan mladi političar s viškom ambicija kao osmi vladin povjerenik koji bi na istom trebao, ovaj put uspješno, organizirati izbore i uspostaviti vlast na 'anarhičnom' otoku i time ga vratiti u administrativno krilo matične domovine čemu se njegovi stanovnici uspješno odupiru. Kako bi uspostavio 'zajednički jezik' s otočanima, jer se služe nerazumljivim otočkim dijalektom, u pomoć mu priskače prevoditelj Tonino Smeraldić (Borko Perić).

Povratnički film Ivana Salaja, prema većinskom mišljenju kritike, uspjela je ekranizacija nagrađivanog i hvaljenog romana-prvijenca novinara i pisca Renata Baretića, koji je poznat i po svom suscenarističkom radu (Što je muškarac bez brkova?, serija Novo doba), no u slučaju ovog filma, prema riječima samog redatelja, nije htio sudjelovati u stvaranju scenarija. Strah od sakaćenja vlastitog djela ili davanje potpune slobode redatelju…?

featured

Adaptacija. Čitanje filma #3

Osmi povjerenik

Program Adaptacija. Čitanje filma kojim se promoviraju vrijedna domaća književna ostvarenja i njihove jednako znamenite filmske adaptacije, nastavlja s radom 23. rujna uz komični hit-roman Osmi povjerenik Renata Baretića i istoimenu filmsku adaptaciju u režiji → more

Adaptacija. Čitanje filma #3

23.09.2021.

Tijelo

20:30 premijera

Dani slovenskog filma

Tijelo

director: Petra Seliškar, Slovenija, Hrvatska, Republika Sjeverna Makedonija, 2023.
documentary 91 min.