Moja draga Klementina

My Darling Clementine, Sjedinjene Američke Države, 1946., 97 min.

Moja draga Klementina

Summary

Braća Wyatt, Morgan, Virgil i James Earp gone stoku i dolaze u gradić Tombstone. Dok prva trojica odlaze u grad, James ostaje čuvati imovinu te ga napadnu, opljačkaju i ubiju Clantoni, otac i nekoliko njegovih sinova koji žive pokraj grada. Wyatt stoga odluči ostati u Tombstoneu kao šerif, s braćom kao pomoćnicima, kako bi namaknuo dokaze protiv ubojica. Postupno razvija odnos međusobnog poštovanja s rezigniranim revolverašom Docom Hollidayem, a zaintrigira ga i dolazak Docove bivše zaručnice iz Bostona Klementine Carter.

Prvi Fordov vestern po povratku iz II. svj. rata, odlikuje se kao i redateljevo prethodno djelo, ratni film Žrtvovani (1945), prožimanjem ugođaja tuge i nade. Usredotočivši se na lik legendarnog zapadnjaka Wyatta Earpa, Ford ga ocrtava kao galantna heroja što pridonosi tumačenju filma kao alegorije o sukobu dobra i zla, a kroz žanrovski motiv suprotnosti između civilizacije i divljaštva, ali i suprotstavljanje moralnih apsoluta u sukobu dviju obitelji, Earpovih i Clantonovih. (iz Filmskog leksikona)

Organizacija događanja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Art-kina.

Festivals and awards

Talijanski sindikat filmskih novinara - Najbolji strani film;

15

Čelična kandža

19:00

Čelična kandža

The Iron Claw, director: Sean Durkin, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 132 min.