Tjedan češkog filma 2021

Modelar

Modelář, Češka, 2020., 110 min.

Modelar

Summary

Pavel (Krystof Hádek) i Plech (Jirí Mádl) prijatelji su još iz srednjoškolskih klupa. Jedan je kemičar, drugi poduzetnik, a obojica su zaljubljenici u dronove. Životni ih putevi ponovo spoje pa se ovaj put udružuju kao poslovni partneri u Plechovoj kompaniji kako bi im nekadašnji hobi postao izdašan izvor zarade. Njihovi dronovi služe raznim svrhama (od banalnih do onih karitativnih), no kad jedan od klijenata postane predsjednički kandidat koji u njihovu životnu zbilju unosi političke spletke na površinu isplivaju potpuno različiti nazori i stavovi dvojice protagonista od kojih jedan pokazuje interes za komforom i materijalnom sigurnošću, dok drugi ima namjeru konkretnim društveno-političkim angažmanom zadovoljiti svoje pravdoljubive stavove.

Novi film renomiranog češkog redatelja Petra Zelenke psihološko je politički triler s elementima apsurdnog humora koji su tipični za ovog autora (Dugmetari, Zlo i naopako, Izgubljeni u Minhenu…), a djelomično je inspiriran ruskim 19-stoljetnim anarhistima i njihovom radikalnom političkom borbom protiv tiranije koja je uključivala nasilje, odnosno atentate na stvarne ili simboličke predstavnike vlasti.

featured

Havel

Havel

Češka, 2020., director: Slávek Horák, feature film

Krajolik u tmini

Krajolik u tmini

Krajina ve stínu, Češka, 2020., director: Bohdan Sláma, feature film

Šarlatan

Šarlatan

Šarlatán, Češka / Irska / Poljska / Slovačka, 2020., director: Agnieszka Holland, feature film

Vuk i lav

17:00 Dječja kuća

Family Program

Vuk i lav

Le loup et le lion, director: Gilles de Maistre, Francuska / Kanada, 2021.
feature film 99 min.

15

Mračna kći

18:00

Mračna kći

The Lost Daughter, director: Maggie Gyllenhaal, Grčka / Ujedinjeno Kraljevstvo / Izrael / Sjedinjene Američke Države, 2021.
feature film 121 min.

12

Paralelne majke

20:15

Paralelne majke

Madres paralelas, director: Pedro Almodóvar, Španjolska / Francuska, 2021.
feature film 120 min.