Animafest u Rijeci 2018

Mačka Pepeljuga

Gatta Cenerentola, Italija, 2017., 86 min.

Mačka Pepeljuga

Summary

Pepeljuga je odrasla na Megarideu, brodu već 15 godina usidrenom u napuljskoj luci. Njezin otac, vlasnik broda i znanstvenik, u grob je ponio tehnološke tajne broda i san o preporodu luke. Otada djevojčica živi u sjeni strašne maćehe i njezinih šest kćeri. Grad propada, a njegova je jedina nada Salvatore Lo Giusto, znan kao O'Re, ambiciozan krijumčar droge koji, u dosluhu s maćehom, iskorištava naslijeđe nesluteće Pepeljuge kako bi pretvorio Napulj u centar pranja novca. Brod, koji opsjedaju hologramski duhovi zaboravljene tehnologije i povijesti, bit će pozornica na kojoj će se čitava priča odigrati.

Ivan Cappiello talijanski je rodonačelnik trodimenzionalne grafičke animacije. Osnovao je tvrtku Burning Brain, u sklopu koje se počeo baviti multimedijom te osobito trodimenzionalnim kompjutorskim grafičkim dizajnom. Svoj prvi 3D kratki film, Lights Out!, režirao je 2000, a od 2010. surađuje s novoosnovanom tvrtkom MAD Entertainment kao redatelj i supervizor 3D-animacije. Režirao je TV-specijal Il piccolo Sansereno e il Mistero dell'Uovo di Virgilio, u produkciji MAD Entertainmenta i Rai Fictiona, u kojem je kreirao precizne i dotad nezabilježene 3D-prikaze Napulja s početka 18. stoljeća. Predaje na kolegijima iz tehnika 3D-modulacije u modi i tehnika 3D-animacije na napuljskoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Marino Guarnieri stvara, dizajnira i sudjeluje u realizaciji reklama i videospotova, televizijskih glazbenih tema i obrazovnih projekata, dokumentaraca, specijala i dugometražnih filmova. Nadgledao je animaciju dokumentarnog filma Gli Occhi più Azzurri, u sklopu obrazovne serije Docucartoon, te epizode Giga & Stick za INAF, a onda se priključio MAD Entertainmentu. Među njegovim radovima ističu se Fojin glazbeni spot Donna Maria, promotivni spot za film A Skeleton Storyte glazbena tema za kros-medijski festival Cartoons on the Bay. Predaje digitalnu animaciju na napuljskoj školi Comix, za koju je i režirao promo-reklamu Chi Sogna Disegna te kratki film Mezzanotte di SegniMačka Pepeljuga njegov je prvi dugometražni film.

Alessandro Rak svoj prvi film, L’Arte della Felicità, režirao je 2014. godine, a njime je – kao posebnom projekcijom – otvoren Tjedan kritike na 70. Filmskom festivalu u Veneciji, gdje je osvojio nagradu Arca Cinema Giovani te posebno priznanje FEDIC kao najbolji talijanski film. Osvojio je i sljedeće nagrade: najbolji film na festivalu Raindance 2013, nagradu publike na Međunarodnom festivalu animiranog filma Anime u Bruxellesu 2014, Ciak d'Oro Bello & Invisibile 2014, najbolji film na Expotoonsu 2014, nagradu studentskog žirija na festivalu animacije u Kecskemétu te prestižno priznanje za najbolji europski animirani film na Europskim filmskim nagradama 2014. Mačka Pepeljuga njegov je drugi dugometražni film.

Dario Sansone bavi se likovnom umjetnošću od 1997. te surađuje s nekoliko reklamnih agencija i izdavača. Od 2003. godine bavi se stripom, a objavio je Edoardo a Fumetti: Le bugie con le gambe lunghe. Od 2005. surađuje s izdavačkom kućom Star Comics. Godine 2013. bio je asistent redatelja i autor knjige snimanja dugometražnog animiranog filma L'Arte della Felicità. Za njega je i napisao pjesmu 'A Malia, nominiranu u kategoriji najbolje pjesme za nagrade Nastri d'Argento i David di Donatello, a surađivao je na realizaciji istoimenog grafičkog romana u izdanju Rizzoli Lizarda. Godine 2017. radio je na soundtracku filma La Parrucchiera, koji je osvojio nagradu za najbolji soundtrack na Social World Film Festivalu s pjesmom Nunn'è cosa.

Festivals and awards

David di Donatello 2018 - Najbolji producent, Najbolji vizualni efekti / Monstra international Filmfestival 2018 - Grand Prix, Najbolja glazba / Venice Film Festival 2017 - Nominacija za najbolji film;

featured

12

Bog postoji, njeno ime je Petrunija

20:15 Ljetno Art-kino

Bog postoji, njeno ime je Petrunija

Gospod postoi, imeto i' e Petrunija, director: Teona Strugar Mitevska, Sjeverna Makedonija / Belgija / Slovenija / Francuska / Hrvatska, 2019.
feature film 100 min.