Impulse Festival 2024

KIN-O-ZVUK: Birtija

Hrvatska, 1929., 32 min.

KIN-O-ZVUK: Birtija

Summary

Udruga RARE donosi projekt KIN-O-ZVUK koji spaja film i glazbu u jednu cjelinu. Publika Impulse Festivala moći će uživati u riječkoj premijeri filma Birtija uz poseban live soundtrack.

Film progovora o višeslojnosti problematike koja je nažalost aktualna i danas kao što je, na primjer, ovisnost o alkoholu, a uz glazbenu podlogu koju stvaraju vrhunski glazbenici iz benda L.H.D. (članovi nekadašnjih The Bambi Molesters) pravi je dragulj za sam kraj festivala. 

Otkako su u pijanoj svađi ubili njenog oca Marka, seljanka Anka ne podnosi pijance. Uda se za Franju tek kad on obeća da više neće popiti ni kapi alkohola. Nakon nekog vremena u braku, Franja na nagovor seljaka Meštra pogazi obećanje i postane alkoholičar. To je dio lukavog Meštrovog plana da osvoji Anku…

U želji da što efikasnije i dramatičnije prenese prosvjetiteljske poruke jugoslavenskim seljacima, filmski odjel Škole narodnog zdravlja odlučio je baciti se u avanturu izrade pravih igranih filmova. Zadatak izrade dva filma o negativnim običajima slavonskog sela dodijeljen je književniku i kazališnom redatelju Jozi Ivakiću iz Vinkovaca, vrsnom poznavatelju slavonskog mentaliteta. Prvi njegov film Birtija o problemu seoskog alkoholizma kompetentno je napravljena naturalistička drama snimljena na izvornim slavonskim lokacijama, u kojoj glume profesionalni kazališni glumci.

Ipak, glavnu ulogu odigrao je naturščik, sin voditelja filmskog odjela ŠNZ-a Milana Marjanovića Branko, koji je kasnije postao glasoviti hrvatski redatelj i montažer. Kvalitetna produkcija filma omogućila je da se film ne prikazuje samo po selima, već i po gradskim jugoslavenskim kinima. Drugi, još ambiciozniji Ivakićev film u produkciji ŠNZ-a bio je Grešnice (1930.) o učestalim pobačajima u slavonskim selima.

featured

Impulse Festival 2024

Glazbeni impulsi zaključuju travanj u Art-kinu u suradnji s jedanaestim izdanjem Impulse Festivala, riječkog boutiqe festivala → more

Sav taj pank

Sav taj pank

Srbija, 2023., director: Slobodan Simojlović, documentary

Nakon plime

18:00

Nakon plime

Kapag Wala Nang Mga Alon, director: Lav Diaz, Filipini, Danska, Portugal, Francuska, 2022.
feature film 187 min.

15

Vincent mora umrijeti

21:15

Vincent mora umrijeti

Vincent doit mourir, director: Stéphan Castang, Belgija, 2023.
feature film 115 min.