Ciklus SF filmova: Umjetna inteligencija

Istrebljivač

Blade Runner, SAD / Hong Kong, 1982., 117 min.

Istrebljivač

Summary

Los Angeles, 2019. Biotehnološka korporacija Tyrell bavi se proizvodnjom replikanata, androida identičnih ljudima koji nastanjuju izvanzemaljske kolonije. Snažniji su i izdržljiviji od ljudi, a jedini način razlikovanja je Voight-Kampff test, kojim se evociraju emocionalni podražaji na koje reagiraju drugačije od ljudi. Replikantima je na Zemlji zabranjen boravak, a istrebljivači, posebna policijska organizacija, brine o tome da se zabrana provodi. Nakon što skupina replikanata ubije nekoliko ljudi i vrati se na Zemlju, istrebljivač Rick Deckard dobiva zadatak pronaći ih i likvidirati.

Temeljen na romanu Philipa K. Dicka, Sanjaju li androidi električne ovce, ovaj znanstveno-fantastični distopijski noir Ridleya Scotta je nakon uspješnog Osmog putnika (Alien) podbacio na kino blagajnama i polarizirao mišljenja kritičara, ali je s vremenom stekao kultni status i danas se smatra jednim od ponajboljih znanstveno-fantastičnih filmova svih vremena. Kultnim se smatra i retrofuturistički soundtrack Vangelisa, a film je svojedobno bio nominiran za Oscara u kategorijama najbolje scenografije i najboljih vizualnih efekata. 2017. godine snimljen je nastavak, Blade Runner 2049, u režiji Denisa Villeneuvea.

Festivals and awards

BAFTA Awards 1983 - Najbolja fotografija, Najbolja kostimografija i Najbolja scenografija / National Film Preservation Board, USA 1993 - National Film Registry... uz brojene druge nagrade.

featured

Stari Divlji zapad

Stari Divlji zapad

Westworld, Sedinjene Američke Države, 1973., director: Michael Crichton, feature film

Ex Machina

Ex Machina

Ujedinjeno Kraljevstvo / Sjedinjene Američke Držav, 2015., director: Alex Garland, feature film

Terminator

Terminator

The Terminator, SAD / UK, 1984., director: James Cameron, feature film