Influencerica

Sweat, Poljska / Švedska, 2020., 105 min.

12

Influencerica

Summary

Film švedskog režisera Magnusa Von Horna (obrazovao se u najpoznatijoj poljskoj filmskoj školi, onoj u Łódźu) imao je svoj peh da se nađe u kanskoj konkurenciji filmova za nagradu Zlatna palma baš prošle godine kad se Cannes po drugi put u svojoj povijesti nije održao. Inače, njegov prvi dugometražni prvijenac (Efterskalv, 2015) svoju je premijeru imao u programu 15 dana autora (The Directors' Fortnight) istog festivala, što znači da njegovi filmovi, u najmanju ruku, zaslužuju pažnju.

Influencerica (Sweat) je film, reklo bi se, suvremene tematike koji portretira mladu Sylwiju Zając (Magdalena Koleśnik), poljsku fitnes zvijezdu i influencericu na društvenim mrežama, što je relativno novo, globalno, zanimanje koje je postalo uobičajeno utočište za ovisnike o javnom imidžu čija je osobnost opasno načeta opsesivnim porivom bilježenja i objavljivanja svakog svog 'životnog' trenutka na mrežnim aplikacijama, a čiju manipulativnu moć pronicljiviji, što Sylwija svakako jest, svjesno koriste svakim svojim uploadom, kako za samopromociju svojeg profila i povećanja broja pratitelja tako i za samopoboljšanje svojeg ega, čime u krupni kadar srži filma ulazi narcizam ove isključivo medijske kulture koji se najjasnije nazire u monetizaciji jedinog proizvoda kojeg influencer ima – sebe. No taj proizvod također ima i svoje naličje koje se često nalazi na suprotnoj obali od one iskonstruirane (što je daleko preciznije negoli reći izmaštane) za folovere. I upravo na tom mjestu ovaj film za gledatelje počinje.

Festivals and awards

Trieste Film Festival 2021 - Cineuropa nagrada / Chicago Film Festival 2020 - Nagrada za najbolji film / Polish Film Festival 2020 - Nagrade za najbolju režiju, fotografiju, montažu, Nagrada za najbolji film, nagrade za najbolju glavnu (Magdalena Koleśnik) i sporednu glumicu (Aleksandra Konieczna) / Cannes Label 2020
Izvrnuto obrnuto 2

17:00 Dječja kuća sinkronizirano

Izvrnuto obrnuto 2

Inside Out 2, director: Kelsey Mann, Sjedinjene Američke Države, Japan, 2024.
animated 100 min.

Buntovnica

19:00

Buntovnica

Scrapper, director: Charlotte Regan, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2023.
feature film 84 min.

Mačke u muzeju

19:00 Dječja kuća sinkronizirano

Mačke u muzeju

Koty Ermitazha, director: Vasiliy Rovenskiy, Rusija, 2023.
animated 83 min.