Željko Senečić, scena i stil

Događaj

Jugoslavija - Hrvatska, 1969., 88 min.

Događaj

Summary

Djed (Pavle Vuisić) i njegov maloljetni unuk (Serđo/Srđan Mimica) vraćaju se sa stočnog sajma na kojem su prodali konja. Na putu ih presretnu lugar (Boris Dvornik) i njegov prijatelj Matijević (Fabijan Šovagović) s namjerom da ih opljačkaju i ubiju. Djed se sukobljava s obojicom i odvlači pažnju s unuka koji bježi u šumu i pronalazi sklonište kod lugarove žene (Neda Spasojević).

Film Događaj u filmografiji Vatroslava Mimice značio je napuštanje izrazito modernističkog senzibiliteta koji dominira autorovim opusom 60-ih godina i vraćanje klasičnoj naraciji. Smirenje na formalnom planu ipak se ne odnosi i na sadržajni koji i dalje ostaje tematski vezan uz raščlanjivanje iracionalnih čovjekovih stanja pa je ugođaj filma priklonjen naturalističkom prosedeu, čemu je svakako doprinijeo i ruralni ambijent, te žanrovski oslonjen na konvencije trilera i horora kojim dominiraju upečatljiva glumačka ostvarenja ponešto groteskne intonacije kojom se podvlači morbidna atmosfera radnje i psihotična stanja likova. Događaj je u Puli nagrađen srebrnim arenama za film i režiju te Zlatnom arenom za kameru (Fran Vodopivec) i danas se smatra antologijskim ostvarenjem. Kuriozitet vezan uz ovaj film priča je o nastanku scenarija koji izvorno potpisuje Željko Senečić inspiriran jednom epizodom iz stvarnog života kojoj je prisustvovao prilikom snimanja Babajine Breze, a za čiju se radnju ispostavilo da je mutatis mutandis nalik onoj iz Čehovljeve istoimene pripovijetke pa je filmu pridodan prefiks 'prema motivima'.

Festivals and awards

Pula 69' - Velika srebrna arena Srebrna arena za režiju, Zlatna arena za kameru Franu Vodopivcu (ex aequo s Kad čuješ zvona) / Niš 69' - Carica Teodora , 1. nagrada za glavnu mušku ulogu Pavlu Vuisiću, Diploma Fabijanu Šovagoviću i Nedi Spasojević;

featured

Rondo

Rondo

SFRJ - Hrvatska, 1966., director: Zvonimir Berković, feature film

Limeni bubanj

Limeni bubanj

Die Bleichtommel, Zapadna Njemačka, Jugoslavija, Francuska, Poljska,, 1979., director: Volker Schlöndorff, feature film

Kuća

Kuća

Jugoslavija - Hrvatska, 1975., director: Bogdan Žižić, feature film

Nakon plime

18:00

Nakon plime

Kapag Wala Nang Mga Alon, director: Lav Diaz, Filipini, Danska, Portugal, Francuska, 2022.
feature film 187 min.

15

Vincent mora umrijeti

21:15

Vincent mora umrijeti

Vincent doit mourir, director: Stéphan Castang, Belgija, 2023.
feature film 115 min.