Djevojka koja obećava

Promising Young Woman, Ujedinjeno Kraljevstvo / Sjedinjene Američke Države, 2020., 113 min.

15

Djevojka koja obećava

Summary

Crnohumorni triler, ujedno i debitantsko ostvarenje, britanske spisateljice, glumice i redateljice Emerald (Lilly) Fennell svoju je premijeru imao na prošlogodišnjem Sundance Film Festivalu, a nominiran je i za Zlatni globus u četiri kategorije, između ostalih i za najbolji film (drama). Radi se o svojevrsnom filmu osvete utjelovljene u liku Cassie (Carey Mulligan), konobarice koja ima jedan neuobičajen hobi i prakticira ga na dvonožnim, ali jednoumnim bićima, u slobodno vrijeme ljubopitljivim i uslužnim predatori… pardon, građanima voljnima pomoći ženama u nezavidnim, dakle pijanim, izdanjima ponudom da ih otprate kućama, a kojima u fazi 'svršenog čina' i u formi ogledala prikazuje svu moralnu nakaznost njihovih glazura. (Treba odmah upozoriti da su sličnosti s Ferrarinim klasikom Ms 45. isključene, mada oba filma imaju isti, #MeToo, nazivnik.) Osveta je pak inicirana jednim nemilim događajem zbog kojeg je Cassie odustala od medicinskog fakulteta i vratila se u roditeljski dom, nastavljajući dalje naizgled zadovoljna time što je svoju traumu odlučila povesti u neizvjesnu potragu za katarzom u, površinski, naprednom, ali, u svojoj srži, ipak patrijarhalnom američkom društvu koje počiva na idealima kukavičluka i prilagodbe kad su u pitanju žene i njihova prava.

U filmu je posebno hvaljena interpretacija glavne glumice koja je za ulogu Cassie od strane američkog udruženja filmskih kritičara (The National Board of Review) proglašena najboljom glumicom.

Festivals and awards

Satellite Awards 2021 - Nagrada za najbolji originalni scenarij, nagrada Auteur (Emerald Fennell) / Palm Springs Film Festival 2021 - Nagrada za internacionalnu zvijezdu (Carey Mulligan) / Academy Awards 2021 - nominacija za Oscara za najbolji film, najbolji originalni scenarij, najbolja montaža, najbolju glavnu glumicu, najbolju režiju / Golden Globes USA 2021 - nominacije za najbolju dramu, najbolju glavnu glumicu, najbolju redateljicu i najbolji scenarij

No Screenings