Brijuni, A Necromantic Theatre

2021., 28 min.

Brijuni, A Necromantic Theatre

Summary

Kako uspostaviti vezu s preminulima i dobiti uvid u njihove priče i iskustva? Inspiracija za ovaj umjetnički projekt potječe od intrigantnog incidenta s Kokom, kakaduom koji doziva Tita iz svog kaveza na Brijunima. Kroz nekromanski koncept obrade povijesnog materijala i dopuštanja prošlosti da se otkrije u sadašnjosti te koristeći se fiktivnim, pseudo-psihoanalitičkim pristupom, ovaj kratki film zadire u potopljene podzemne tokove biografija dviju središnjih ličnosti brijunskog otočja, Paula Kupelwiesera i Josipa Broza Tita. Uspostava zoološkog vrta koji simbolizira zamišljeno carstvo nosi kolonijalne prizvuke, dok koncept oblikovanja egzotične "kolonije" unutar Europe za izgradnju raskošnog globalnog središta, ujedinjuje dvije priče u njihovim težnjama.

Iza nekromanskog poduhvata Brijuni, A Necromantic Theatre stoje umjetnici i profesori Behzad Khosravi Noori (Habib University u Karachiju, Pakistan) i Magnus Bärtås (Konstfack University of Art, Design and Craft u Stockholmu, Švedska). Projekt se sastoji od galerijske postave iz 2020. te kratkog filma iz 2021., kojeg prikazujemo u sklopu međunarodne konferencije Postcolonial, Decolonial, Postimperial, Deimperial u organizaciji istraživačkog projekta “REVENANT – Revivals of Empire: Nostalgia, Amnesia, Tribulation”, koja se održava na Filozofskom fakultetu u Rijeci od 15. do 17. svibnja 2024.

Nakon projekcije, s autorima filma će razgovarati Sanja Horvatinčić, znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu te Jeremy F. Walton, voditelj istraživačkog projekta REVENANT.


Nakon plime

18:00

Nakon plime

Kapag Wala Nang Mga Alon, director: Lav Diaz, Filipini, Danska, Portugal, Francuska, 2022.
feature film 187 min.

15

Vincent mora umrijeti

21:15

Vincent mora umrijeti

Vincent doit mourir, director: Stéphan Castang, Belgija, 2023.
feature film 115 min.