Ciklusi filmova

Kreativne radionice u sklopu projekta "Moja filmska priča"

Stop Animation

workshop leader: Martina Meštrović
schedule:

22. — 25. 6. 2019. | od 10:00 do 16:00
26. 6. 2019. | od 15:00 do 20:00

11. — 15. 3. 2019. | od 10:00 do 16:00

Petodnevna radionica u sklopu koje će se sudionici pod vodstvom stručne voditeljice okušati u animaciji stop-motion tehnikom. Polaznici će popratiti sve korake u produkciji kratkog animiranog filma: od odabira teme i razvoja scenarija, do izrade scenografije i likova. Animirani film će biti premijerno prikazan u Art-kinu.

Namjera ove radionice je pružiti uvid u široko kreativno polje medija animacije, ali i filmskog jezika uopće. Polaznici će se upoznati sa osnovnim tehničkim znanjima i pojmovima u animaciji i filmu.

Polaznici će imati priliku sudjelovati u kreativnom procesu stvaranja animiranog filma i to od smišljanja priče pa do snimanja zvuka.

Polaznici će se nakon upoznavanja s raznim primjerima filmova snimanih stop-motion tehnikom i sami okušati u tehnici kolaža (cut-outa) koja podrazumjeva crtanje, bojanje i izrezivanje fotokopija starih časopisa i drugih materijala koje ćemo kasnije animirati pod kamerom na animacijskom stolu.

Cilj radionice je da polaznici kroz praktičan rad u animacijskom timu na kraju ovladaju osnovnim animacijskim jezikom.

Broj polaznika radionice je ograničen, stoga pozivamo sve zainteresirane članove Filmskog kluba 54+ da se prijave čim prije.

Ukoliko niste član Filmskog kluba 54+, a navršili ste 55 godina i željeli bi sudjelovati u radionici, učlaniti se možete (1) na početku same radionice 22. lipnja, ili (2) tijekom redovnog radnog vremena blagajne Art-kina (od 16:00 do 20:30).

Za sve sudionike radionice Art-kino će osigurati jelo i piće.


Više o voditeljici radionice

Martina Meštrović (1974.) diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi. 2004. pridružuje se umjetničkom kolektivu Kreativni sindikat, i od tada radi na filmovima kao 2D i 3D scenografkinja, animatorica i redateljica.

Njezini filmovi su višestruko nagrađivani.

Filmografija: Mačka je uvijek ženska (2019) suautorica Tanja Vujasinović, Petrova šuma (2016), Bla (2013)


Kontakt za prijavu na radionicu:

Saša Marcan, suradnik za program
email: projekti@art-kino.hr
telefon: 051 445 742 (od 8 do 16 sati)


Organizacija događanja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Art-kina.

Movie games

workshop leader: Leon Lučev
schedule:

1. — 10. 6. 2019., svaki dan: 10:00 - 15:00

5. — 14. 4. 2019., svaki dan: 10:00 - 15:00

Radionica filmske igre je fokusirana na istraživanje filmskog medija kroz glumu i komunikaciju.

Kreativna radionica filmske igre namijenjena je članovima Filmskog kluba 54+ koji će kroz razne vježbe stjecati iskustvo glume i rada na filmu te istraživati svoje kreativne potencijale i razvijati emocionalne, kognitivne i socijalne vještine. Pod stručnim vodstvom voditelja radionice polaznici će kroz glumačke vježbe predstavljanja istraživati svoje trenutne preokupacije, stanja i potrebe. Kroz taj proces istraživanja polaznici će u suradnji s voditeljem radionice osmisliti priču na temelju koje će tijekom trajanja radionice biti snimljen i kratkometražni igrani film.

Broj polaznika radionice je ograničen, stoga pozivamo sve zainteresirane članove Filmskog kluba 54+ da se prijave čim prije.

Ukoliko niste član Filmskog kluba 54+, a navršili ste 55 godina i željeli bi sudjelovati u radionici, učlaniti se možete (1) na početku same radionice 1. lipnja, ili (2) tijekom redovnog radnog vremena blagajne Art-kina svakog dana od 16:00 do 20:30.

Za sve sudionike radionice Art-kino će osigurati jelo i piće.


Više o voditelju radionice

Leon Lučev je hrvatski filmski, televizijski i kazališni glumac. Surađivao je s mnogim domaćim redateljima poput Vinka Brešana, Lukasa Nole i Hrvoja Hribara. Neke od njegovih poznatijih uloga su ona mladog svećenika u romantičnoj komediji “Što je muškarac bez brkova?” i uloga vojnika Gajskog u filmu “Kako je počeo rat na mom otoku”. Leon Lučev je jedan od najboljih i najtraženijih hrvatskih glumaca koji je tijekom svoje karijere glumio brojne različite likove. Snimio je preko trideset filmova i glumio u nekoliko TV serija i predstava. (preuzeto s https://www.biografija.com/leon-lucev)


Kontakt za prijavu na radionicu

Saša Marcan, suradnik za program
email: projekti@art-kino.hr
telefon: 051 445 742 (od 8 do 16 sati)


Organizacija događanja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Art-kina.

Film Criticism

workshop leader: Dejan Durić
schedule:

24. 4. 2019. u 16 sati
3. 5. 2019. u 16 sati


22. 11. 2018. u 17 sati
26. 11. 2018. u 17 sati

Cilj je radionice filmske kritike senzibiliziranje publike za medij i umjetnost filma, a ujedno nastoji poticati i razvoj filmskoga odgoja i obrazovanja tako što zainteresirane pojedince usmjerava na aktivno gledanje i promišljanje o filmskim djelima te mjestu filmske umjetnosti u suvremenosti.

Radionica je koncipirana tako da zainteresiranim polaznicima omogući u kratkom vremenskom razdoblju od nekoliko dana da se upoznaju s formom filmske kritike, odnosno njezinim teorijskim i praktičnim segmentom. U teorijskom dijelu posrijedi je rad na konkretnim tekstovima da bi se detektirali njihovi sastavni dijelovi i formalna obilježja, zatim problematika različitih vrsta kritike i njihove funkcije. U praktičnom dijelu naglasak je stavljen na pokušaj polaznika da sami napišu određeni broj tekstova. Kako je koncept radionice uvijek više praktičan i kreativan, a manje predavački i teorijski, bitan aspekt radionice predstavljat će poticanje interakcije među sudionicima. Svi će polaznici čitati sve na radionici napisane kritike te ih zajedno komentirali s voditeljem kako bi polaznici mogli davati sugestije jedni drugima te promišljati o napisanom.

Članovi Filmskog kluba 54+ tijekom dvodnevne radionice u prostoru Mini Art-kina imat će priliku upoznati se s osnovama filmske kritike. Tijekom prvog dana radionice, u srijedu, 24. travnja (od 16:00 do 20:00 sati, uz jednu polusatnu stanku), voditelj radionice uputit će sudionike u osnovne teorijske aspekte i temeljna izražajna sredstva filmske kritike, te detalje koje treba imati na umu prilikom samog gledanja filma. Sudionici radionice zatim će u četvrtak, 25. travnja, u sklopu filmskog programa Filmskog kluba 54+ u Art-kinu gledati film Kosa na osnovu kojeg će pisati svoje kritike koje će poslati na uvid voditelju radionice. Završnog dana radionice, u petak, 3. svibnja (od 16:00 do 19:00 sati), sudionici će predstavljati svoje radove i međusobno diskutirati o njima.

Broj polaznika radionice je ograničen na 10, stoga pozivamo sve zainteresirane članove Filmskog kluba 54+ da se čim prije prijave.

Ukoliko niste član Filmskog kluba 54+, a navršili ste 55 godina i željeli bi sudjelovati u radionici, učlaniti se možete (1) na početku same radionice 24. travnja, ili (2) tijekom redovnog radnog vremena blagajne Art-kina (od 16:00 do 20:30).

(Za sve sudionike radionice Art-kino osigurat će jelo i piće.)


Kontakt za prijavu na radionicu:

Saša Marcan, suradnik za program
email: projekti@art-kino.hr
telefon: 051 445 742 (od 8 do 16 sati)


Više o voditelju radionice:

Dejan Durić zaposlen je kao docent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na kolegijima iz svjetske književnosti. Područja interesa su mu psihoanalitička kritika, komparativna književnost, književnost i pamćenje te filmska kritika.

Objavio je zbirku filmskih eseja Filmska slagalica (2008), zbirku filmskih kritika Kratki rezovi (2013) te Uvod u psihoanalizu – od edipske do narcističke kulture (2013) i Između pamćenja i književnosti: prisjećanje zaboravljenoga (2018).

Filmske kritike objavljuje na portalu filmovi.hr, a filmske eseje u Magazinu Gradske knjižnice Rijeka.

Dobitnik je nagrade „Vladimir Vuković“ Hrvatskog društva filmskih kritičara za filmsku kritiku u 2011. godini.


Organizacija događanja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Art-kina.

Video Coverage

workshop leader: Sanja Kapidžić
schedule:

13., 15. i 16. 11.2018., svaki dan: 10:00 - 15:00
te 14.11.2018., dvokratno: 10:00 - 13:00 i 17:30 - 19:30

Radionica video reportaže je fokusirana na novinarsku profesiju u audio-vizualnoj formi. Riječ je o prijenosu znanja te razvijanju novih i usavršavanju postojećih vještina kod polaznika starije životne dobi.

Osnovni cilj radionice video reportaže jest približiti sudionicima proces kreiranja medijskog proizvoda kako bi usvojiti praktična znanja i vještine koje mogu koristiti za daljnji razvoj i djelovanje. Osim kraćeg teorijskog segmenta, radionica ima i praktični dio rada na terenu koji se odnosi na usvajanje specifičnih vještina produkcije digitalnih audio-video sadržaja i razumijevanje osnovnih elemenata audio vizualnog sadržaja (slaganje priče, snimanja digitalnom kamerom, tehnika digitalne montaže…). Rad na terenu je strukturiran i vođen proces prakse polaznika koji se ostvaruje u direktnoj suradnji mentora i polaznika. Temelji se na grupnom radu, a uključuje novinarsko izvještavanje u audio-video formi.

Članovi Filmskog kluba 54+ će tijekom četverodnevne radionice u prostoru Mini Art-kina imati priliku savladati osnove snimanja i montiranja video reportaže. Tijekom prva dva dana radionice, 13. i 14. studenog, sudionici će se upoznavati s tehničkom stranom snimanja videa i zvuka te osmišljavanjem video reportaže. Drugoga dana također slijedi i prvo snimanje materijala za video reportažu, a program radionice 15. studenog bit će posvećen pregledavanju, komentiranju i odabiru snimljenog materijala koji će biti iskorišten u reportaži. Zadnjeg dana radionice, 16. studenog, voditeljica radionice će montirati odabrani materijal u reportažu, dok će polaznici pratiti proces montaže.

Polaznicima koji uspješno prođu sve faze ove četverodnevne radionice bit će ponuđena mogućnost da se samostalno okušaju u snimanju video reportaža s budućih događanja i aktivnosti organiziranih u okviru projekta Art-kina Moja filmska priča.

Broj polaznika radionice je ograničen, stoga pozivamo sve zainteresirane članove Filmskog kluba 54+ da se prijave čim prije.

Ukoliko niste član Filmskog kluba 54+, a navršili ste 55 godina i željeli bi sudjelovati u radionici, učlaniti se možete (1) na početku same radionice 13. studenog, (2) na redovnim sastancima Filmskog kluba 54+ svake druge srijede počevši od 24. 10. i (3) tijekom redovnog radnog vremena blagajne Art-kina.

Za sve sudionike radionice Art-kino će osigurati jelo i piće.


Više o voditeljici radionice

Sanja Kapidžić rođena je u Rijeci 1978. Završila Srednju školu za likovnu umjetnost i dizajn, smjer kiparstvo i diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, smjer kiparstvo, u klasi prof. Josipa Diminića. Aktivna članica Filmaktiva od 2008. unutar kojeg je realizirala niz kraćih autorskih video radova i surađivala na projektima dokumentiranja plesnih predstava i performansa. Istaknut je promotivni TV spot za 10. Liburnija Film Festival izrađen u stop motion tehnici. Autorica deset književnih foršpana za Udrugu Katapult. Također sudjeluje kao mentorica u raznim edukacijskim projektima istog kolektiva. U suradnji s Marinom Lukanovićem, kao asistentica videa i snimateljica, sudjelovala u realiziraciji dokumentarnog filma o zgradi HNK Ivana pl. Zajca “Po riječki” i predstavi “Diskretni šarm buržoazije” u produkciji HNK Ivana pl. Zajca. Kao snimateljica sudjeluje u projektu “Preuzmimo Benčić” (2014.) autorice Althee Thauberger za kanadsku art-fundaciju Musagetes. U koautorstvu s Martom Batinić režira, snima i montira kratki dokumentarni film “Prostorna pravda” koji je prikazan na šest festivala i javnih prikazivanja u 2014. godini. U koautorstvu s Martom Batinić i Anom Jurčić realizira dugometražni dokumentarni film “Plenumovi” koji je u prosincu 2014. imao svoje prvo, posebno prikazivanje. Osim režije također potpisuje i scenarij za film. Dugogodišnja suradnica na edukativnim projektima Art kina Croatia u Rijeci. Radi kao video reporterka/novinarka za portal Moja Rijeka.


Kontakt za prijavu na radionicu:

Saša Marcan, suradnik za program
email: projekti@art-kino.hr
telefon: 051 445 742 (od 8 do 16 sati)


Organizacija događanja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Art-kina.

Event Organization

Sudionici ove radionice će pod vodstvom stručnog suradnika Art-kina steći uvid u sve organizacijske aktivnosti koje prethode filmskoj projekciji u kinu. 

Između ostalog, tijekom radionice naučit će:

  • pronaći i osigurati prava za prikazivanje filma
  • dopremiti i otpremiti film 
  • dogovoriti prijevod za film 
  • surađivati s tehničkim odjelom kina u realizaciji filmskog programa

Event Promotion

Sudionici ove radionice će pod vodstvom stručnog suradnika Art-kina biti upoznati sa svim marketinškim aktivnostima koje prethode filmskoj projekciji u kinu. 

Na radionici će, između ostalog, naučiti: 

  • pripremati promotivne materijale za medije 
  • obavještavati medije o filmskom programu
  • u suradnji s dizajnerom pripremati promotivne materijale za tisak
  • koristiti društvene mreže za promociju filmskog programa

Music Videos

Polaznici će uz stručno vodstvo odabrati pjesmu za koju će razviti scenarij i snimiti video spot. Video spot će biti premijerno prikazan u Art-kinu prilikom završne prezentacije projekta Moja filmska priča, a distribuirat će se i putem društvenih mreža projekta.

One Minute Movies

Polaznici će pod stručnim vodstvom naučiti o mogućnostima korištenja pametnog telefona kao kreativnog alat za snimanje kratkog filma. Filmovi koje polaznici na taj način snime bit će prikazani u Art-kinu u sklopu završne prezentacije projekta, a prethodno će biti distribuirani putem društvenih mreža projekta i putem vlastitih društvenih mreža polaznica.