Svibanj u Art-kinu

Uz Magistralu plovi Luzzu

Uz Magistralu plovi Luzzu - Svibanj u Art-kinu

Published: 06.05.2022.

Svibanjski program u Art-kinu otvara dokumentarni film kanadske redateljice Shannon Walsh Prava cijena online poslova o posljedicama platformske ekonomije čiji početak prikazivanja na redovnom programu kina, 2. svibnja u 20 sati, nakon projekcije donosi razgovor o gig ekonomiji u kojem će sudjelovati Dunja Kučinac iz kolektiva BLOK i Platforme Za K.R.U.H. i Jelena Androić iz Liburnia Film Festivala.

Četvrti filmski program Kino magistrale – zajedničkog projekta jadranskih kina u Rijeci, Splitu i Dubrovniku koji, među ostalim, donosi simultane premijere europskih filmova – rezerviran je za premijeru drame Luzzu Alexa Camillerija, prvi malteški film ikad prikazan na platnu velikog festivala, i to onog u Sundanceu, gdje je za svoju impresivnu glumačku izvedbu naturščik Jesmark Scicluna u konačnici i nagrađen. Premijera ove nagrađivane malteške drame u Art-kinu se održava u četvrtak, 5. svibnja u 20 sati, uz gostovanje redatelja Alexa Camillerija.

Peti filmski termin Kino magistrale krajem mjeseca, 27. svibnja u 20 sati, donosi i premijeru domaćeg dokumentarnog filma Žica redateljice Tihe K. Gudac. Film je na prošlogodišnjem međunarodnom festivalu ZagrebDox osvojio nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, a bavi se složenim i izazovnim pitanjima globalne izbjegličke krize kroz lokalnu perspektivu. Riječkoj premijeri filma prisustvovat će redateljica Tiha K. Gudac.

Riječku premijeru u Art-kinu ima i domaći dokumentarni film Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski u petak, 13. svibnja u 20 sati. Unatoč teškoj temi, silovanju u Domovinskom ratu, Veće od traume potresna je i nadahnjujuća priča o suočavanju s traumom i njenom prevladavanju. Autorice filma tri su godine pratile proces osnaživanja silovanih žena, gotovo 30 godina nakon što im je u ratu oduzeto dostojanstvo i ponos te, uz izostanak kažnjavanja počinitelja, nametnut osjećaj srama. Uz program sistemsko-integrativnih metoda podrške polako se vraćaju sebi, onome što su bile prije traume s kojom su tako dugo živjele i s kojom su se dotad identificirale. Film je svoju svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem ZagrebDoxu, gdje je osvojio posebno priznanje i nagradu publike, a prikazat će se i na prestižnom Hot Docs festivalu u Torontu, najvećem festivalu dokumentarnog filma u Sjevernoj Americi.

Svibanjsko izdanje Kultnog kina rezervirano je za popularnu crnohumornu tragikomediju Maratonci trče počasni krug (1982.) koja ove godine slavi svoju četrdesetu godišnjicu. U režiji Slobodana Šijana i prema scenariju Dušana Kovačevića, radnja filma prati obitelj pogrebnika koje razdire pohlepa, ljubavna intriga i fascinacija filmom, uz antologijske uloge Bogdana Diklića, Pavla Vuisića, Danila Stojkovića, Miće Tomića i Mije Aleksića. Kultno Šijanovo ostvarenje, sa sjajnom glumačkom ekipom, duhovitim likovima i dijalozima, britka je kritika ondašnjeg društva čiji humor ne gubi sjaj ni četiri desetljeća nakon izlaska filma, držeći status jedne od najboljih komedija srpskog i jugoslavenskog filma u cjelini. Film se prikazuje u nedjelju, 22. svibnja u 20 sati.

Kraj mjeseca donosi novo izdanje Ciklusa poljskog filma – organiziranog u suradnji s Poljskom kulturnom udrugom Polonez iz Splita i Zakladom Wspieram iz Poljske – koji od 23. do 26. svibnja donosi tri filma recentne poljske produkcije i jedan filmski klasik. Ciklus 23. svibnja, s početkom u 20 sati, otvara film Bijeli potok Michała Grzybowskog, komedija zabune o prijateljstvu i problemima dvaju bračnih parova. Idućeg dana, s početkom u 21:30 sati, na programu je film Marijice Darije Woszek, vibrantna crnohumorna komedija o erotskom buđenju pedesetogodišnje prodavačice, djevice Marije. Srijeda, 25. svibnja u 19 sati, donosi znameniti triler Noćni vlak (1959.) Jerzyja Kawalerowicza o dvama misterioznim putnicima u bijegu, u vlaku koji vozi do obale Baltika, dok istovremeno policija traži odbjeglog ubojicu. Na filmskom festivalu u Veneciji 1959. Jerzy Kawalerowicz dobio je Zlatnu plaketu za tehnička dostignuća u filmu te je nominiran za Zlatnog lava, a Lucyna Winnicka dobila je Posebno priznanje za glumu. Ciklus zaključuje komična drama Roditelji Jakuba Michalczuka, 26. svibnja u 19 sati, duhovita priča o roditeljima nesuđenih supružnika koji, nakon odgode vjenčanja u zadnjem trenutku, ipak odluče održati planirani prijem za goste vjenčanja.

U utorak, 31. svibnja program Kultno kino seli na riječki Kampus provjeriti može li kultni naslov Na zmajevom putu Brucea Leeja, koji ove godine slavi svoju pedesetu obljetnicu, spojiti sve generacije u zajedničkom gledanju klasika pod zvjezdanim nebom. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a projekcija se održava u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci.

Od novih filmova na redovnom programu ističe se španjolska komedije Veliki gazda s Javierom Bardemom u glavnoj ulozi (od 8. svibnja), belgijska drama U iščekivanju Bojanglesa (od 9. svibnja) i francuski triler Snaga istine (od 12. svibnja).

 Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.