Subversive Festival 2019

15.-18.05.2019.

Subversive Festival 2019

Program

Dvanaesti Subversive festival, od 15. do 18. svibnja, stiže u Art-kino s dva programa - suvremena filmska subverzija i Subverzivna Varda.

Gostovanje Subversiva u Rijeci u srijedu, 15. svibnja u 20 sati otvara nagrađivana britanska drama Ray & Liz koja u fokus stavlja vječno alkoholizirani autorov otac Raya i Liz - autorova majka, ovisnica o nikotinu, štrikanju i slagalicama. Oni postaju dominantni motiv njegovih umjetničkih fotografija u kojima je dokumentirao vlastito odrastanje u siromašnoj četvrti Birminghama u doba tačerizma. Četvrtak u 21 sat donosi izvanredan doks Što učiniti kada je svijet u plamenu? koji prati individualne drame njegovih aktera referirajući se na svakodnevna crnačka iskustva u osvitu Trumpove pobjede, ali i turbulentnu povijest Crne Amerike. U petak u 21 sat na velikom će se platnu prikazati postmoderna komedija u 'u rozoj i plavoj boji' - Melankolična djevojka.

Trodevni program Subverzivna Varda stiže svaku večer od 16. do 18. svibnja u 19 sati na veliko platno Art-kina. Ovaj 'opasni' i kratki ciklus otvara Cléo od 5 do 7, a kako i sam naslov sugerira - radnja filma je smještena unutar dva sata života mlade pjevačice Cléo (Corinne Marchand), pravim imenom Florence Victoire, koju kamera prati kako luta pariškim ulicama u namjeri da odvrati svoje misli od onog što iščekuje… Prije Cléo prikazat će se kratka romantična komedija Zaručnici s MacDonaldova mosta za koju je Agnes uspjela nagovoriti Jean-Luca Godarda da skine svoje tamne naočale. Nastavak ciklusa donosi beskompromisno transgresivan film kojeg odlikuje jedinstveni feministički senzibilitet - Bez krova i zakona (poznat i kao Vagabond) sa Sandrine Bonnaire u glavnoj ulozi. Treći i posljednji dan programa na veliko platno Art-kina donosi Jedna pjeva, druga ne, filmske bilješke osobnih i političkih promjena dviju Francuskinja u turbulentnom periodu od početka '60-ih do sredine '70-ih. Kada je Agnès Varda 1977. godine snimila ovaj folk-pop mjuzikl o pobačaju - pobačaj je u Francuskoj bio legalan svega dvije godine – zahvaljujući Veilovu zakonu u borbi za koji je i sama Varda izašla na ulice. Prije dugometražnog filma prikazat će se 8-minutni filmski protest protiv rigidnih spolnih uloga - Žene odgovaraju: Naša tijela, naš spol, snimljen na vrhuncu drugog vala feminizma.

featured

Ray & Liz

Ray & Liz

Ujedinjeno Kraljevstvo, 2018., director: Richard Billingham, feature film

Melankolična djevojka

Melankolična djevojka

Das melancholische Mädchen, Njemačka, 2019., director: Susanne Heinrich, feature film

Cléo od 5 do 7

Cléo od 5 do 7

Cléo de 5 à 7, Francuska / Italija, 1962., director: Agnès Varda, feature film

Bez krova i zakona

Bez krova i zakona

Sans toit ni loi / Vagabond, Francuska, 1985., director: Agnès Varda, feature film

Jedna pjeva, druga ne

Jedna pjeva, druga ne

L'Une chante, l'autre pas, Venezuela / Francuska / Belgija / Sovjetski savez, 1977., director: Agnès Varda, feature film

15

Piranhas

20:00

Piranhas

La paranza dei bambini, director: Claudio Giovannesi, Italy, 2019.
feature film 105 min.