Objektivi Vedrana Šamanovića

Izložba fotografija i retrospektiva filmova

Objektivi Vedrana Šamanovića

Program

26.-29.06.2009.

Rođen je 1968. u Splitu. Diplomirao je na Odsjeku filmskog i TV snimanja zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Kao direktor fotografije snimio je 7 dugometražnih i 7 kratkometražnih igranih filmova, 9 kratkometražnih i srednjemetražnih dokumentarnih, 16 kratkometražnih eksperimentalnih, više od 20 korporativnih filmova, te više od 100 glazbenih i promidžbenih spotova. Dio filmova i spotova sam je i režirao.

Fotografije je desetak godina redovito objavljivao u dvadesetak hrvatskih dnevnika, tjednika i povremenika, te u foto monografijama i publikacijama. Tijekom devedesetih surađivao je s prestižnim inozemnim tiskovinama, agencijama i institucijama (San Francisco Cronicle, The Observer, Time, Le Figaro, Le Monde, Reuters, AP, UNDP, ECTF,…).

Od 1995. intenzivno se bavi i nastavnim aktivnostima osmišljavajući i realizirajući brojne autorske radionice u Kinoklubu “Zagreb”, Hrvatskom filmskom savezu, Dječjem festivalu u Šibeniku, Centru za kulturu Dubrava, zagrebačkoj Prvoj privatnoj umjetničkoj gimnaziji, Gimnaziji Karlovac, zadarskoj školi “Stanovi” i brojnim drugim institucijama

Idejni je začetnik i autor “One Take Film Festivala”, međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru koji se od 2003. održava u Zagrebu.

Za svoj je snimateljski, fotografski, ali i redateljski rad u Hrvatskoj i inozemstvu nagrađen brojnim nagradama.

No Screenings