History Film Festival 2023

12.-16.09.2023.

History Film Festival 2023

Program

Sedmo izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma održavat će se od 12. do 16. rujna u Rijeci. Dvadeset filmova iz službenog natjecateljskog programa prikazivat će se u riječkom Art-kinu gdje će se publika imati priliku uživo susresti i razgovarati s brojnim gostujućim autorima. O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri kojega čine glumica, scenaristica i redateljica Lana Barić, scenaristica, redateljica i filmska kritičarka Rada Šešić i redatelj Igor M. Toholj. Na ovogodišnjem History Film Festivalu, četiri će filma imati svoju svjetsku premijeru, sedam europsku, a devetnaest hrvatsku premijeru. Festival će osim u Rijeci, 13. i 14. rujna gostovati u Dvorani Zora u Crikvenici.

Specifičnost ovogodišnjeg programa je to što se izabrani filmovi većinom bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. Iako strahote toga rata nikako ne treba zaboraviti, moramo se okrenuti pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bismo bolje razumjeli svijet oko sebe.

Filmovi iz natjecateljskog programa 7. History Film Festivala podijeljeni su u tri programska bloka. Prvi blok naziva ‘’Arhiva’’ uključuje dokumentarce koji se temelje na arhivskim snimkama i sveobuhvatnim istraživanjima arhive kako bi se što vjernije prikazali prošli događaji. Sljedeći tematski blok posvećen je filmovima koji govore o borbi za ljudska prava i ravnopravnost, a okupljeni su pod nazivom ‘’Solidarnost otpora’’. Posljednji blok filmova naziva ‘’Margine’’ donosi zanimljiva filmska ostvarenja koja svojom tematikom i pristupom odudaraju od uobičajene povijesno-dokumentarne forme. Priče ovogodišnjih filmova vode nas od kolonijalnih osvajanja ispričanih kroz motiv ljute papričice na slavnoj Velasquezovoj slici, preko sjećanja iza slavne fotografije vijetnamske djevojčice s napalmom, Margaret Thatcher i uvođenja neoliberalnih ideja, sustava u kojemu i danas živimo, do sadašnjih vremena borbe za ljudska prava, migracija, rasnih i političkih sukoba prikazanih kroz film o rušenju spomenika i mitova zbog ideoloških neslaganja i naposljetku, ovogodišnji History Film Festival donosi nadahnutu priču o važnosti pripadanja zajednici u vremenu otuđenosti. Svi ti filmovi progovaraju o ljudima, događajima i idejama koje su oblikovale svijet u kojemu živimo, a temelje se na iscrpnom istraživanju arhivskih materijala što je osobito važno u vremenima medijskih spinova i plasiranja lažnih vijesti.

Program u Art-kinu završava u subotu, 16. rujna. U 10 sati ujutro u atriju Art-kina održat će se tzv. kava s autorima tijekom koje će publika imati priliku upoznati i razgovarati s gostujućim autorima. Nakon posljednjeg večernjeg bloka filmova slijedi dodjela nagrada u deset kategorija.

I ove godine History Film Festival donosi bogat popratni program festival. U galeriji Kortil će se od 05. do 22. rujna moći razgledati izložba Nevjerni psi i druge priče: riječki rock u 20 točaka autora Velida Đekića, a dio izložbe čine tri dokumentarca Bernardina Modrića posvećena riječkoj rock sceni. U HKD-u na Sušaku predstavit će se gostujući Dok’n’Ritam festival u sklopu kojega će se prikazivati nagrađivani glazbeni dokumentarci, a na Botelu Marina će redatelj Igor M. Toholj održati masterclass o potencijalu arhivskih snimaka kao sredstvu kreativnog izražavanja u dokumentarnom i eksperimentalnom filmu.

‘’Da bismo razumjeli sadašnjost, moramo razumjeti povijest. No, ona se interpretira. Interpretacija povijesti može biti drama, triler, melodrama, tragedija, vestern ili komedija. Sve to ima History Film Festival.’’

featured

Pet zahtjeva

Pet zahtjeva

The Five Demands, Sjedinjene Američke Države, 2022., director: Greta Schiller, Andrea Weiss, documentary

Ciompi

Ciompi

Ciompi, Francuska, 2023., director: Agnès Perrais, documentary

Raabyjeva zagonetka

Raabyjeva zagonetka

The Raaby Mystery, Norveška, 2022., director: Stian Indrevoll, documentary

Pridruži se ili umri

Pridruži se ili umri

Join or Die, Sjedinjene Američke Države, 2022., director: Rebecca Davis, documentary

Nemilosrdan

Nemilosrdan

Relentless, Italija, 2022., director: Morgan Menegazzo, Mariachiara Pernisa, documentary

Spomenici u nestajanju

Spomenici u nestajanju

Stonebreakers, Sjedinjene Američke Države, 2022., director: Valerio Ciriaci, feature film

No Screenings