Premijera filma "Zbudi me" Marka Šantića

Premijera filma "Zbudi me" Marka Šantića

Published: 07.05.2024.

Drama Zbudi me, novi film nagrađivanog hrvatskog redatelja sa slovenskom adresom Marka Šantića, u Art-kino premijerno stiže u četvrtak - 9. svibnja u 20 sati - uz gostovanje redatelja filma, producenta Jure Bašića, glumca Jurija Drevenšeka, scenarista Gorana Vojnovića i direktora fotografije Ivana Zadra.

Ova provokativna drama bavi se ksenofobijom u suvremenom slovenskom društvu, a nakon svjetske premijere na prestižnom festivalu Black Nights u Tallinnu te gostovanja na brojnim drugim festivalima diljem svijeta, na Festivalu slovenskog filma film je osvojio čak pet nagrada Vesna, uključujući one za najbolji film, scenarij, glavnog (Jure Henigman) i sporednog glumca (Jurij Drevenšek) i za najbolju masku.

Film prati Roka (Jure Henigman) koji se budi u bolnici gdje je doveden s ozljedom glave te se ne sjeća svoje djevojke, svoga posla ni stana u kojem živi. Ipak, nije u potpunosti izgubio pamćenje jer se sjeća rodnog grada i stana u kojem je živio s majkom i mlađim bratom. Ubrzo nakon povratka u svoje susjedstvo Rok primjećuje da više nije dobrodošao. Njegova obitelj i poznanici drugačije se ponašaju prema njemu, a on polako uspijeva složiti mozaik sjećanja i shvaća koliko je njegova prošlost bila problematična. Pritom, njegov mlađi brat sada ide istim putem.

Posljednjih godina svijet svjedoči povijesnom revizionizmu - reinterpretaciji povijesti. Mlađe generacije sve više vremena provode na internetu, gdje stječu netočne povijesne činjenice. Čini se da pod tim utjecajima oni stvaraju potpuno drukčiju sliku povijesti od one kakva je nekada bila. Zbog gubitka pamćenja glavni lik mog filma ne sjeća se svoje problematične prošlosti - i, nakon povratka u rodni grad, počinje otkrivati svoje stare “demone”. Njegova sudbina je svojevrsna metafora za revizionizam povijesti na Balkanu, ali i u Europi, kazao je redatelj Šantić o svom uratku koji se bavi iskupljenjem i odnosima Slovenaca prema doseljenicima i stanovnicima iz drugih dijelova bivše Jugoslavije.

Marko Šantić, nagrađivani hrvatski redatelj sa slovenskom adresom, rođen je u Splitu, a odrastao u Rijeci. Njegov kratki igrani film Sretno Nedime (2006) dobio je nekoliko međunarodnih nagrada, između ostalih Srce Sarajeva za najbolji kratki film, Tribeca FF Student Visionary Award i EFA nominaciju u kategoriji kratkog filma. Šantićeva prijašnja dugometražna ostvarenja uključuju TV-igrani film Zavedi me (2013.) koji je imao međunarodnu premijeru na 29. Varšavskom filmskom festivalu, gdje je dobio posebno priznanje. Film je također bio slovenski kandidat za 87. Oscara za najbolji strani film 2014. Sa Sarom Hribar, koja je jedna od koscenaristica filma Zbudi me, Šantić je korežirao dugometražni igrani film Lada Kamenski (2018.) koji je imao međunarodnu premijeru na Montreal Film Festivalu i sveukupno osvojio 11 nagrada na festivalima diljem svijeta. Zbudi me je Šantićev četvrti dugometražni igrani film.

Ulaznice za premijeru su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.