Filmaktiv u Art-kinu

Nova škola dokumentarnog filma 2023.

Nova škola dokumentarnog filma 2023. - Filmaktiv u Art-kinu

Published: 15.03.2024.

U utorak, 19. ožujka s početkom u 20 sati, u Art-kinu se održava predstavljanje filmova nastalih u sklopu edukacije Nova škola dokumentarnog filma udruge Filmaktiv. Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje.

Nova škola dokumentarnog filma intenzivan je višemjesečni program riječke udruge Filmaktiv koji je iznjedrio već tri generacije polaznika, a integrira teoriju i praksu te, uz podršku lokalnih i gostujućih mentora, sudionicima prenosi znanja i vještine potrebne za realizaciju autorskog dokumentarnog filma.

Ovom će se prigodom u Art-kinu predstaviti radovi treće generacije polaznika programa, a na repertoaru su kratki dokumentarni filmovi Nedjeljne kronike Maje Ležaje, Blinding Nights (Zasljepljujuće noći) Jelene Kovačev, Vapori Luke Karla Kauzlarića, Naša Amalija Ane Lukanović te Veliki Mul Sanje Prodan. Na premijerno predstavljanje u Art-kino stižu autori i autorice filmova s kojima će se, po završetku projekcije, održati razgovor o njihovim filmovima i programu.

Polaznici Nove škole dokumentarnog filma tijekom pet mjeseci rade na dokumentarnom filmu kroz pet posebno osmišljenih filmskih vježbi te završnom filmu u trajanju do 10 min. Vježbe su zamišljene tako da polaznike polako, ali temeljito uvode u svijet filma, kako kroz teoriju tako i kroz njihov vlastiti rad.

Pritom prolaze sve faze stvaranja filma: od scenarija, traženja lokacija, prostora, likova svojih filmova, montaže filma, postprodukcije pa sve do distribucije završnog rada. Naglasak škole jest da polaznicima omogući razvijanje vlastitog stila izražavanja.

Prve dvije generacije Nove škole dokumentarnog filma producirale su niz kratkometražnih dokumentaraca koji su prepoznati na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, a kratki dokumentarni filmovi Martin Torpedo Tonija Jelinića te In Medias Res Ane Klepo osvojili su nagrade na Liburnija Film Festivalu u Opatiji.