Filmski boršč

Izbor probranih ukrajinskih filmova

Izbor probranih ukrajinskih filmova - Filmski boršč

Published: 06.07.2022.

U nezavisna kina diljem Hrvatske, pa tako i u Art-kino, u srpnju stiže program Filmski boršč – ukrajinski film u Kino mreži koji zajednički realiziraju Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, u suradnji s Nacionalnim centrom Oleksandr Dovženko, u znak podrške ukrajinskim autorima, filmskim djelatnicima i svim stanovnicima ratom pogođene zemlje.

Od 8. do 17. srpnja na velikom platnu Art-kina riječka će publika moći pogledati tri ukrajinska klasika: Sjene zaboravljenih predaka (1964.), Čovjek s filmskom kamerom (1929.) i Operacija Miraz (1961.) te tri suvremena naslova prikazana u selekcijama svjetski relevantnih festivala: Zemlja je plava kao naranča (2020.), Pleme (2014.) i Stop Zemlja (2021.).

Radi se o remek-djelima ukrajinske kinematografije, izvrsnim polazišnim točkama za upoznavanje s ukrajinskom filmskom kulturom, ističu selektori programa.

Program 8. srpnja u 20 sati otvara Čovjek s filmskom kamerom Dzige Vertova, najsvjetliji primjer i manifest avangardnog filma 1920-ih godina. U filmu snimanom u Kijevu, Odesi, Harkovu i Moskvi, Vertov je implementirao eksperimente koje je prikupljao dugi niz godina, kao i najnovija teorijska dostignuća u snimanju i montaži, čime se Čovjek s filmskom kamerom pretvorio u metodološki vodič za filmsko stvaralaštvo budućih generacija redatelja.

Film Viktora Ivanova Operacija Miraz, na programu 9. srpnja u 20 sati, ključan je za razumijevanje specifičnog ukrajinskog smisla za humor. Film se temelji na istoimenoj popularnoj komediji Mihajla Staritskija (1883.) i prikazuje mnoštvo situacija koje se današnjim gledateljima čine urnebesnima, dok se u filmu odmah prepoznaju neke od vječnih tema ukrajinskog stanja: prezrivu carsku aroganciju i izvještačenost visoke ruske kulture nametnute običnom ukrajinskom čovjeku, te uzaludnost pokušaja da je se dostigne, i pretvaranja da ste nešto što niste.

Epski film Sjene zaboravljenih predaka Sergeja Josifoviča Paradžanova, na rasporedu 10. srpnja u 19:30 sati, autentičan je i izvanredan primjer takozvanog ukrajinskog poetskog filma, to jest, novog vala 1960-ih. Temeljen na klasičnom kratkom romanu i sniman u udaljenim karpatskim šumama, film dotiče teme kao što su vjera, obitelj i tradicija, a glavni likovi u filmu, Ivan i Mariška, čine se poput ukrajinske verzije Romea i Julije. Ovaj jedinstveni film dočarava boju, kostime i tradicionalnu narodnu glazbu kaotičnom i istovremeno poetičnom snimateljskom tehnikom. Hvaljen zbog inovativnog filmskog jezika, film je postao kultno djelo ukrajinske kinematografije druge polovice 20. stoljeća.

Program suvremenih ukrajinskih naslova 15. srpnja u 19 sati otvara Pleme redatelja Miroslava Slabošpitskija. Film se 2014. godina ovjenčao glavnom nagradom u sekciji Tjedan kritike (La Semaine de la Critique) Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, te je iste godine proglašen najboljim europskim otkrićem na Europskim filmskim nagradama. Film je na ukrajinskom znakovnom jeziku, bez prijevoda i titlova, no vrlo artikulirano progovara o skupini mladih ljudi u zatvorenoj zajednici odgojne ustanove za gluhe.

Film Zemlja je plava kao naranča Irine Tsilik, na programu 16. srpnja u 19:30 sati, 2021. je godine proglašen najboljim ukrajinskim dokumentarnim filmom, a među mnoštvom svjetskih nagrada, u Hrvatskoj je na ZagrebDoxu 2021. proglašen najboljim filmom u kategoriji Movies That Matter. Protagonisti filma su majka i njena djeca koji žive na području ratnoga Donbasa i pokušavaju zadržati privid normalnoga života.

Program 17. srpnja u 19 sati zaključuje film Stop – Zemlja Katerine Gornoste, tinejdžerska drama o odrastanju koja je na Berlinskom filmskom festivalu 2021. godine u programu Generacija 14plus nagrađena Kristalnim medvjedom za najbolji film.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.