Čelične magnolije za Dan žena u Art-kinu

Čelične magnolije za Dan žena u Art-kinu

Published: 06.03.2024.

Međunarodni dan žena u Art-kinu obilježava se desetim izdanjem programa Kino mreže Ženijalni dani koji na filmska platna diljem zemlje donosi izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu.

Tom se prigodom, 8. ožujka u 20 sati, povodom 35. obljetnice filma, u Art-kinu prikazuje kultna komična drama Čelične magnolije Herberta Rossa sa zvjezdanom glumačkom postavom koju čine Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olympia Dukakis i Julia Roberts.

 Radnja filma temelji se na istoimenom kazališnom djelu Roberta Harlinga, a prati šest različitih žena povezanih salonom ljepote u jednom malom gradiću na jugu Amerike.

U gradiću Chinquapin u Louisiani sprema se vjenčanje. Mladenka je Shelby (Julia Roberts), tvrdoglava ljepotica za koju bi njezina majka M'Lynn (Sally Field) učinila baš sve na svijetu. Truvy (Dolly Parton) je vlasnica salona ljepote. Kako bi ogovarale stanovnike grada, u salon navraćaju Ouiser (Shirley MacLaine), najbogatija i najzločestija žena u gradu te Clairee (Olympia Dukakis), elegantna udovica. Atmosfera dodatno oživi kada se pojavi vrckava Annelle (Daryl Hannah) sa svojom zagonetnom prošlošću.

Ovih šest magnolija drže se na okupu, dajući si uzajamnu podršku te na svoj način govore o usponima i padovima u životu maloga gradića na jugu. Uloga Shelby Juliji Roberts donijela je i prvu nominaciju za Oscara u sporednoj ulozi.

 U sklopu Ženijalnih dana, od 7. ožujka na repertoaru Art-kina nalazi se i film Okus ljubavi, šarmantna povijesno-kulinarska romansa sa Juliette Binoche u glavnoj ulozi, koja je svjetsku premijeru imala u Cannesu, gdje je redatelju Tranu Anh Hungu donijela nagradu za najbolju režiju. Film je ujedno i francuski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma.

Godina je 1885., a Eugenie (Juliette Binoche) je kuharica bez premca koja posljednjih dvadeset godina radi za slavnog gurmana Dodina (Benoît Magimel). Kako vrijeme prolazi, njihova strast prema gastronomiji te obostrano divljenje koje osjećaju jedno prema drugom pretvorilo se u romantičnu vezu. Zbog njihove sjajne kemije, svako sljedeće jelo koje Eugenie priprema ukusnije je i originalnije od prethodnog što izaziva zbunjenost čak i kod svjetski najpoznatijih kuhara. No, Eugenie iznimno cijeni svoju slobodu i nikada se zapravo nije željela udati za Dodina. I upravo će zbog toga Dodin odlučiti napraviti nešto što nikada prije nije: on će početi kuhati za nju.

Ulaznice za filmove su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr. Članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina ulaz na projekciju filma Čelične magnolije je slobodan.