Srijede s Ejzenštejnom

Da živi Meksiko!

¡Que viva Mexico!, SSSR, 1932/1979., 88 min.

Da živi Meksiko!

Summary

Planiran u šest epizoda, film je kroz prolog (dokumentarne zapise o svetom gradu Maya), četiri epizode (Sandunga, o ljubavi mladog indijanskog para, Fiesta, prikaz koride i vjerske procesije, Maguey, gušenje pobune seljaka, i La Soldadera, priču o ženi koja je sudjelovala u revoluciji) te epilog (koji bi prikazivao povorku na Dan mrtvih) trebao pružiti fresku Meksika, prikazujući pritom individualne sudbine, narodne običaje, društveno-političke okolnosti, dok je svaka epizoda trebala odgovarati likovnom stilu jednog meksičkog slikara (David Alfaro Siqueros, Diego Rivera, José Clement Orozco, José Guadalupe Posada).

Nakon što je boravio u inozemstvu, prvo u Europi, potom u SAD-u, uglavnom držeći predavanja i pripremajući razne projekte, Ejzenštejn je u Meksiku započeo projekt za koji je financijska sredstva prikupljao američki ljevičarski pisac Upton Sinclair, ali ga zbog razvlačenja snimanja, kreativnih nesuglasica sa Sinclairom, te financijskih poteškoća nikad nije dovršio. Snimljeni materijali iskorišteni su i montirani u razne kratkometražne filmove, a nakon što je 1956. Sinclar sve preostale negative darovao njujorškoj MOMA-i, Jay Leyda montirao ih je u film Ejzenštejnov meksički film: Epizode za proučavanje, da bi 1973. – nakon što je sovjetski filmski arhiv dobio kopije sveukupnog materijala – Ejzenštejnov suradnik i suredatelj Grigorij Aleksandrov montirao službenu restauriranu verziju pod izvornim naslovom.

Director

Sergej Ejzenštejn

Ejzenštejn, Sergej Mihajlovič, sovj. redatelj i teoretičar filma (Riga, 1898 – Moskva, 1948). Iz obitelji → more

Sergej Ejzenštejn

featured

Srijede s Ejzenštejnom

S jednim od najznačajnijih sovjetskih filmskih autora, Sergejom Ejzenštejnom, družimo se svibanjskim srijedama povodom 120. → more

Srijede s Ejzenštejnom

02.-30.05.2018.

Krstarica Potemkin

Krstarica Potemkin

Sovjetski Savez, 1925., director: Sergej M. Ejzenštejn, feature film

Oktobar

Oktobar

Oktjabr, SSSR, 1927., director: Sergej Ejzenštejn, feature film

Staro i novo

Staro i novo

Staroye i novoye, SSSR, 1929., director: Sergej Ejzenštejn, feature film

Nakon plime

18:00

Nakon plime

Kapag Wala Nang Mga Alon, director: Lav Diaz, Filipini, Danska, Portugal, Francuska, 2022.
feature film 187 min.

15

Vincent mora umrijeti

21:15

Vincent mora umrijeti

Vincent doit mourir, director: Stéphan Castang, Belgija, 2023.
feature film 115 min.