Chantal Akerman

Chantal Akerman

Biografija

Chantal Akerman rođena je 6. lipnja 1950. u Bruxellesu, Belgiji kao Chantal Anne Akerman, tragično je preminula 5. listopada 2015. u Parizu, Francuskoj.

Filmografija: 
2015 No Home Movie (Documentary) 
2011 Almayer's Folly 
2009 À l'Est avec Sonia Wieder-Atherton (TV Movie documentary) 
2008 Women from Antwerp in November (Short) 
2007 State of the World (segment "Tombée de nuit sur Shanghai") 
2006 Down There (Documentary)
2004 Tomorrow We Move
2003 Avec Sonia Wieder-Atherton (TV Movie documentary)
2002/I From the Other Side (Documentary)
2000 The Captive
1999 Sud (Documentary)
1997 Cinéma, de notre temps (TV Series documentary) (1 episode)
Chantal Akerman par Chantal Akerman (1997)
1996 A Couch in New York 
1994 Tous les garçons et les filles de leur âge... (TV Series) (1 episode) 
Portrait d'une jeune fille de la fin des années 60 à Bruxelles (1994)
1993 From the East (Documentary) 
1993 Monologues (TV Series) (1 episode)
Le déménagement (1993)
1991 Lest We Forget (segment "Pour Febe Elisabeth Velasquez, El Salvador") 
1991 Night and Day 
1989 Les trois dernières sonates de Franz Schubert 
1989 Trois strophes sur le nom de Sacher (Short) 
1989 Histoires d'Amérique 
1986 La paresse (Short) 
1986 Le marteau (Short) 
1986 Letters Home 
1986 Mallet-Stevens (Short) 
1986 Golden Eighties 
1986 Seven Women, Seven Sins (segment "Portrait d'une Paresseuse") 
1984 Family Business: Chantal Akerman Speaks About Film (TV Short) 
1984 Lettre d'un cinéaste: Chantal Akerman (TV Short) 
1984 New York, New York bis (Short) 
1984 Paris vu par... 20 ans après (segment "1 "J'ai faim, J'ai froid") 
1984 J'ai faim, j'ai froid (Short) 
1983 L'homme à la valise (TV Movie) 
1983 On Tour with Pina Bausch (TV Movie documentary) 
1983 Les années 80 (Documentary) 
1982 Toute une nuit 
1980 Dis-moi (TV Movie) 
1978 The Meetings of Anna 
1977 News from Home (Documentary) 
1975 Jeanne Dielman, 23 Commerce Quay, 1080 Brussels (as Chantal Anne Akerman) 
1974 Je Tu Il Elle 
1973 Hanging Out Yonkers (Short) 
1973 Le 15/8 (Short) 
1972 Hôtel Monterey (Documentary) 
1972 La chambre (Short) 
1971 L'enfant aimé ou je joue à être une femme mariée (Short) 
1968 Saute ma ville (Short) 

Praktički svi filmovi Chantal Akerman koji govore o licima, ujedno su i filmovi u prvom licu. Ali govoriti u prvom licu ne znači uvijek biti narcisoidan, već dijeliti sa svima ono najdublje i najintimnije (...Pročitajte tekst Dragana Rubeše FILMOVI U PRVOM LICU / preuzeto: filmski-programi.org)

Filmovi

Almajerova ludorija

Almajerova ludorija

La folie Almayer, Belgija / Francuska, 2011., igrani

Adaptacija romana Josepha Conrada prenesena u moderno vrijeme. Protagonist je nizozemski trgovac Almayer koji živi u Maleziji. Osim novca, jedino što voli i cijeni je kćer Nina. Nina je rezultat njegova proračunatoga braka s usvojenom → više

Ja, ti, on, ona

Ja, ti, on, ona

Je, tu, il, elle, Francuska / Belgija, 1974., igrani

Dugometražni igrani redateljičin debi o suočavanju s prekidom veze. Djevojka provodi dane zatvorena sama u stanu. Oslikava sobu, premješta namještaj, bori se s emocijama i pokušava napisati pismo bivšoj ljubavi, a preživljava hraneći se samo → više

Jeanne Dielman, 23 Quai de commerce, 1080 Bruxelles

Jeanne Dielman, 23 Quai de commerce, 1080 Bruxelles

Belgija / Francuska, 1975., igrani

Pratimo svakodnevnu rutinu kućanice, samohrane majke, udovice i prostitutke Jeanne Dielman. Ona kuha, hrani sina, pere suđe, posprema krevet, čisti kupaonicu te obavlja ostale kućanske poslove, a dok je sin u školi prima klijente... Najpoznatiji → više

No home movie

No home movie

Belgija, 2015., dokumentarni

Posljednji film Chantal Akerman u isto vrijeme je izrazito trezven i duboko dirljiv portret majke, poljske Židovke koja je preživjela Auschwitz i bolovala od kronične anksioznosti. Akerman je snima u posljednjim mjesecima života, koji se → više

S istoka

S istoka

D’est, Belgija / Francuska / Portugal, 1993., dokumentarni

Eksperimentalni dokumentarni film o Istočnoj Europi nakon pada Istočnog bloka i komunizma. U seriji snimljenih kadrova, promatramo svakodnevicu nepoznatih ljudi i država bez popratna dijaloga ili naracije. → više

Soba

Soba

La chambre, Belgija, 1972., eksperimentalni

Jedan od najranijih filmova Chantal Akerman i prvi koji je snimila u New Yorku, kratkometražni je eksperimentalni film. U jednom, neprekinutu kadru, kamera panoramski prikazuje Chantalin životni prostor: kuhinji, hodnik, i spavaću sobu u kojoj → više