Bernardin Modrić

Bernardin Modrić

Biografija

Rođen je 18. travnja 1954. u Ogulinu. Profesionalno se počinje baviti filmom godine 1980. kada za JADRAN FILM režira svoj debitantski film PODHUM, 12.VII.1942. Do danas je realizirao oko 100 kratkih igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani u zemlji i svijetu. Suosnivač je i direktor ISTRA FILMA, umjetničke udruge filmskih djelatnika iz Rijeke i Zagreba, koji djeluje od 1987.godine. Član je Zajednice hrvatskih umjetnika, Društva hrvatskih filmskih djelatnika i Hrvatske udruge producenata. Živi i radi u Rijeci.

Filmografija

1980.   PODHUM,12,VII.1942 - igrano-dokumentarni - 11’
1983.   LEGENDA O BIJELOJ SMRTI - kratki igrani - 12’
2001.   EUFRAZIJEVA  BAZILIKA  U  POREČU – dokumentarni – 16’
2000.   JANKO POLIĆ KAMOV ILI VITEZ CRNE PSOVKE - dokumentarni - 40’       
2001.   ROMOLO VENUCCI - dokumentarni - 26’
2004.   EVANĐELJE PO KLOVIĆU - dokumentarni - 13’
2005.   ČOVJEK OD KAMENA - IVAN MAŽURANIĆ - igrano-dokumentarni - 51’
2005.   RITAM ROCK PLEMENA - dugometražni dokumentarni  - 86’
2006.   PRVI TORPEDO
2007.   SVETIŠTE GOSPE TRSATSKE - dokumentarni - 15’
2008.   BOJE NOVOG VINODOLSKOG - turistički - 7’
2009.   POSJET ČOVJEČULJKA
2009.   FRANO SUPILO – POVIJEST JEDNE ILUZIJE
2013.   SMRT U VULKANU
2013.   VOJOTOVE ŠTORIJE
2013.   BORDO - VJEČNA STRIPOVSKA MLADOST
2014.   MOJA EUROPA
2015.   OPČINJEN PROSTOROM
2016.   AZ, BRANKO PRIDIVKOM FUČIĆ

Filmovi

Az, Branko pridivkom Fučić

Az, Branko pridivkom Fučić

Hrvatska, 2016., igrani

Dokumentarni film «AZ, Branko pridivkom Fučić» poetska je i kontemplativna priča o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i freskoslikarstva čija je djelatnost obilježila povijest umjetnosti naših krajeva druge polovice prošloga stoljeća. Fučić je znanstvenik koji nam je → više

Bordo - vječna stripovska mladost

Bordo - vječna stripovska mladost

Hrvatska, 2013., dokumentarni

Svečana riječka premijera filma održat će se u četvrtak, 17. travnja s početkom u 20 sati. Posebni gost premijere je i glavni protagonist Borivoj Dovniković - Bordo, scenarist i producent Veljko Krulčić te redatelj Bernardin Modrić. Priča o jednom → više

Evanđelje po Kloviću

Evanđelje po Kloviću

Hrvatska, 2004., dokumentarni

Dokumentarni film koji priča biblijske teme kroz slike slavnoga minijaturiste Julija Klovića. → više

Frano Supilo – povijest jedne iluzije

Frano Supilo – povijest jedne iluzije

Hrvatska, 2009., igrani

Frano Supilo najtragičnija je ličnost hrvatske politike čiji je mučenički prah nijemi svjedok povijesti jedne iluzije znane pod imenom Jugoslavija. Ovaj je daroviti novinar i osnivač riječkog “Novog lista” kao političar doživio potpuni slom svojih → više

JANKO POLIĆ KAMOV ILI VITEZ CRNE PSOVKE

JANKO POLIĆ KAMOV ILI VITEZ CRNE PSOVKE

Hrvatska, 2000, dokumentarni

Dokumentarni film o piscu koji je bio preteča brojnih suvremenih književnih pravaca (treći film serijala “Patristika fluminensia”) u godini u kojoj se obilježava 100 godina od njegove smrti. Sto godina poslije tragične smrti u Barceloni, → više

Kula smrti

Kula smrti

Hrvatska, 2019., dokumentarni

Novi film Bernardina Modrića prati jedan od najvećih, a medijski slabo poznatih zločina u Domovinskom ratu koji se dogodio 13. listopada 1991. godine u ličkom selu Široka Kula nedaleko Gospića. Kulminacija je to višemjesečnog maltretiranja širokokulskih → više

MILUTIN BARAČ

MILUTIN BARAČ

Hrvatska, 2004, dokumentarni

Milutin Barač graditelj je i prvi direktor u svoje vrijeme najveće europske rafinerije nafte, riječke Rafinerije, koja je službeno započela radom 14. rujna 1883. Početkom 20. stoljeća istodobno je tehnički direktor pet rafinerija u → više

Moja Europa

Moja Europa

Hrvatska, 2014., igrani

Marija B. jedna je od 36.000 Hrvatica koje rade u Italiji kao njegovateljice, domaćice i družbenice starih, bolesnih i nemoćnih Talijana i Talijanki o kojima njihove obitelji ne mogu brinuti na neki drugi način. Marija ovaj → više

Opčinjen prostorom

Opčinjen prostorom

Hrvatska, 2015., dokumentarni

Siniša Majkus istaknuti je likovni umjetnik poznat po velikim objektima u prostoru, kojima je primarna osobina afirmiranje trodimenzionalnosti prostorne dinamike, pokušaj da se tzv. oblikovnim crtežom obilježi 'nevidljiva' strana prostornosti. U jednom trenutku, umjetnik opčinjen → više

POSJET ČOVJEČULJKA

POSJET ČOVJEČULJKA

Hrvatska, 2009, dokumentarni

Modna dizajnerica, slikarica i blogerica Biserka Dunić obolila je od tumora dojke.Suočena sa smrtonosnom bolešću i nizom teških operacija ova se žena pretvorila u glasnogovornicu životnog optimizma. → više

Prvi torpedo

Prvi torpedo

Ivan Luppis - Robert Whitehead, Hrvatska, 2006., dokumentarni

Idejni začetnik Ivan Luppis i tehnički ostvaritelj Robert Whitehead u Rijeci su 1866. godine stvorili torpedo, zastrašujuće oružje koje je promijenilo načine ratovanja na moru. Briljantni tehnički izumi i rješenja, dramatična sukobljavanja, ogromni profiti i → više

PRVI TORPEDO

PRVI TORPEDO

Hrvatska, 2006, dokumentarni

Idejni začetnik Ivan Luppis i tehnički ostvaritelj Robert Whitehead u Rijeci su 1866. godine stvorili torpedo, zastrašujuće oružje koje je promijenilo načine ratovanja na moru. Briljantni tehnički izumi i rješenja, dramatična sukobljavanja, ogromni profiti i → više

Romolo Venucci

Romolo Venucci

Hrvatska, 2001., dokumentarni

Dokumentarni film o najvećem riječkom slikaru 20. stoljeća. Četvrti film serijala Patristika fluminensia. → više

Smrt u Vulkanu

Smrt u Vulkanu

Hrvatska, 2013., igrani

Igrani film Bernardina Modrića inspiriran istinitim događajem Početkom 2010. godine je u napuštenoj portirnici riječke tvornice “Vulkan” nesretnim slučajem izgubio život jedan beskućnik. Istraga je utvrdila da je riječ o čovjeku koji je svojedobno radio u → više

Ugriz risa

Ugriz risa

Hrvatska, 2017., dokumentarni

Dokumentarna priča o vojnoj akciji pod zapovjedništvom generala Mladena Markača poduzetoj kako bi se, barem privremeno, riješio problem nedostatka streljiva. U rano jutro 5. studenog 1991. godine 120 specijalaca ATJ Lučko započelo je borbu za → više

Vojotove štorije

Vojotove štorije

Hrvatska, 2013., dokumentarni

Uplovite u slikarski svijet Vjekoslava Voje Radoičića kojim plove, dimeći iz visokih dimnjaka, starinski 'vapori', bestežinski lebde 'šagalovski' likovi, priklanjaju se jedna drugoj sitne primorske kućice i prkose sili teži blokovi urbanih nastambi. Kao neki stari → više